Het nieuwe vervoersbewijs: rVDM | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Mest vervoer

Het nieuwe vervoersbewijs: rVDM

U vult nu een vervoersbewijs dierlijke mest (VDM) in als u dierlijke mest vervoert. Deze papieren versie gaan we vervangen door een realtime en digitaal vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM).

Dit jaar nog het papieren VDM

Op dit moment verandert er niets voor u. U mag het papieren VDM in elk geval dit jaar nog gebruiken. Het is nog niet bekend vanaf wanneer het rVDM de papieren versie vervangt. We testen nu het systeem met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de sector.

Lees meer op Verantwoordmesttransport.nl.

Soorten vervoer

Bij het rVDM laat u de meeste mest nog steeds vervoeren door een geregistreerde intermediair. Ook AGR/GPS, wegen, bemonsteren en analyseren zijn verplicht. Dat noemen we Standaard vervoer. We hebben ook Maatwerk vervoer waarbij andere regels gelden. Welke soorten maatwerk vervoer er zijn, leest u later op deze website.

Hoe meldt u het rVDM?

De meeste gegevens meldt u straks voordat het vervoer start. Daardoor heeft u vooraf al informatie nodig over bijvoorbeeld de leverancier, afnemer, locaties en de mest. Het is belangrijk dat u de juiste gegevens heeft. Zo voorkomt u dat u geen mest kunt vervoeren.

Het rVDM bestaat voor u uit 6 meldingen. De laatste stap regelen wij voor u. Wie de meldingen doet en hoe u dit doet, hangt af van het soort vervoer.

  • Vooraanmelding: u geeft de meeste informatie over het vervoer door met deze melding.
  • Startmelding: hiermee meldt de chauffeur dat het vervoer begint.
  • Laadmelding: dit bericht gaat vaak automatisch via AGR/GPS-apparatuur.
  • Weegmelding: deze melding geeft u zo snel mogelijk door na het laden. U weegt de vracht met een aanboordweegapparaat of via een weegbrug.
  • Losmelding: dit bericht gaat vaak automatisch via AGR/GPS-apparatuur.
  • Bevestigingsmelding: na het vervoer controleren en bevestigen de leverancier en afnemer het rVDM digitaal.
  • Stikstof en fosfaat berekenen: het laboratorium stuurt de analysegegevens van de mest naar u en naar ons. Wij berekenen daarna de hoeveelheid stikstof en fosfaat en voegen die toe aan uw rVDM. U vindt het rVDM daarna in Mijn dossier op Mijn.rvo.nl.

Wat blijft hetzelfde?

Alleen de manier en het moment waarop u gegevens meldt verandert. Wat u doorgeeft blijft bijna hetzelfde. De manier waarop u de mest laat wegen, bemonsteren en analyseren blijft ook gelijk. Deze regels leest u op Dierlijke mest vervoeren.

Waar werken we nu aan?

Het Uitvoeringsbesluit meststoffenwet staat in het Staatsblad op Officiƫlebekendmakingen.nl. Wij zetten nu alle regels voor u op een rij en werken aan onze website. In de volgende weken en maanden plaatsen we meer informatie over het rVDM. U leest dan bijvoorbeeld wat u vooraf moet regelen, hoe het rVDM werkt en welke soorten maatwerk vervoer er zijn.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.