H2Benelux: Waterstoftankstation Utrecht | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

H2Benelux: Waterstoftankstation Utrecht

Meer artikelen

Doel

Het project heeft als doelstelling de realisatie van een waterstoftankstation (700 bar) in Nieuwegein in de Provincie Utrecht.

Locatie

Ravenswaarde 200, 3439LD Nieuwegein

Resultaat

Dit project levert met de realisatie van een waterstoftankstation een waardevolle bijdrage aan een versnelde ontwikkeling van de markt voor waterstof in de regio Utrecht. Als zodanig draagt het project bij aan het verbeteren van het ondernemings- en consumentenklimaat en het moderniseren en ontwikkelen van de industriële basis in de regio Utrecht. Als verwachte resultaat van dit project worden binnen een periode van 10 jaar circa 200 personenauto’s (grotendeels dieselauto’s) vervangen door waterstofauto’s. Dit project draagt bij aan een afname van circa 5.000 ton CO2 over een periode van 10 jaar. Dit staat gelijk aan een positieve sociaaleconomische waarde van circa € 0,3 miljoen (Netto huidige waarde in jaar 2018, o.b.v. een sociale discontovoet van 5,5%).

Aanleiding

De aanleiding van dit project komt voort vanuit de missie van PitPoint die erop is gericht de aarde schoner achter te laten door schone brandstoffen toegankelijk te maken. Waterstof zal in de toekomst een onderdeel zijn van de totale mix aan schone brandstoffen. Er bestaat momenteel echter nog geen waterstof-infrastructuur. Diverse bedrijven en semi-overheden in de regio Utrecht hebben te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn om over te stappen op de duurzame waterstofbrandstoftechnologie.

Bijdrage doelstellingen DKTI Transport

Het project draagt direct bij aan de realisatie van prioriteit 2 van de DKTI 2017/2018 door de uitrol en het gebruik van de innovatieve emissie-vrije brandstof waterstof te versnellen. Als zodanig draagt het project bij aan de doelstelling van de DKTI Transport regeling een verlaging van CO2 emissie, NOx, fijn stof, en geluid te realiseren. Het waterstoftankstation wordt op open, transparante en niet-discriminerende basis beschikbaar gesteld. Tevens draagt het project bij aan de realisatie van de Duurzame Brandstofvisie onder het SER energie akkoord voor duurzame energie, en aan de Richtlijn betreffende de uitrol van infrastructuur van alternatieve brandstoffen.

Financiële bijdrage

De financiële bijdrage vanuit de eerste tender van DKTI Transport bedraagt € 1.000.000

DKTI Transport

De eerste tender van DKTI Transport heeft een looptijd van 2017 tot en met 2021. De eerste ronde sloot op 21 december 2017 om 17.00 uur. Meer informatie over de eerste tender van DKTI Transport: www.rvo.nl/dkti-transport

Actueel

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.