Appartementen Patch 22 Amsterdam, Noord-Holland

Meer artikelen

Omschrijving

Het woonwerkgebouw Patch 22 te Amsterdam voorziet in de eigen opwekking van alle gebouwgebonden energie, en is bijna energieneutraal. De hoogste houten woontoren van Nederland is door het materiaalgebruik ook nog eens extra duurzaam.
 
Duurzaamheidstender
Stadsdeel Amsterdam-Noord neemt in Buiksloterham het voortouw waar het gaat om het stimuleren van de bouw van bijna energieneutrale woningen. De nieuwe mixed-use woonwerkwijk moet trendsetter worden voor nieuwe, duurzame woningen en bedrijfsvestigingen. Met de zeer goede energieprestatie en hoge duurzaamheid waar het gaat om het gebruik van hout als hoofdmateriaal heeft woonwerkgebouw Patch22 één van de uitgeschreven tenders gewonnen. De grondprijs stond vast, er is puur geselecteerd op het duurzaamheidsniveau.
 
Bijna energieneutraal
Het woonwerkgebouw Patch 22 voorziet in de eigen opwekking van energie voor alle algemene functies van het pand, en is bijna energieneutraal. Met 30 meter is Patch 22 het hoogste houten gebouw van Nederland. De meeste bouwmaterialen zijn afkomstig van hernieuwbare bronnen (duurzaam geproduceerd hout). Het gebouw voorziet tijdens alle seizoenen in zijn eigen energiebehoefte door het gebruik van een biobrandstofinstallatie voor de opwekking van warmte en op het dak geplaatste PV cellen voor het elektriciteitsgebruik van het pand. In combinatie met een goede isolatie verbruikt het complex door het jaar heen niet of nauwelijks energie. Het gebouw heeft een EPC van 0,15, een GPR-score van 8,8.
 
Patch 22 is ontworpen als een gebouw dat ruimte laat voor veranderingen. Ook op deze manier is het gebouw duurzaam. In het gebouw zijn woon-werkruimten te vinden, op de begane grond bevinden zich twee ruimtes van 250 m2 die geschikt zijn voor tal van bedrijfsfuncties en -activiteiten. De verdiepingshoogte van de begane grondvloer is 6 meter, de verdiepingshoogte van de woon-werkruimtes is 4 meter. Deze hoogte biedt veel mogelijkheden voor het creëren van indelingen met eventueel nog een extra insteekverdieping. Op de ‘omgekeerde’ vloerconstructie worden speciaal ontwikkelde panelen aangebracht die zijn voorzien van een verwarming- en koelsysteem. De panelen zijn uitneembaar zodat de in de vloer aanwezige ventilatie-units, kabelgoten, verwarmingsleidingen en riolering bereikbaar blijven.
 
Financiële prikkel ingebouwd
Woonwerkgebouw Patch22 is een particulier initiatief van architect Tom Frantzen en bouwmanagers Claus en Margriet Oussoren. Om de realisatie van het project mogelijk te maken hebben zij een ontwikkelingsmaatschappij Lemniskade BV opgericht. De casco opgeleverde woningen met een vraagprijs vanaf € 240.000,- zijn inmiddels allemaal verkocht.
 
Volgens de initiatiefnemers is er voor alle partijen een economische stimulans om echt samen te werken en de gestelde ambities waar te maken. In de overeenkomst met de gekozen aannemer, Hillen & Roosen, zijn de algemene kosten vooraf vastgelegd. Het voordeel dat de aannemer weet te behalen door – met behoud van kwaliteit – slimmer, efficiënter en goedkoper te bouwen, vloeit voor 50 procent naar de aannemer terug.
 
Veel aandacht voor communicatie
Al tijdens de verkoop van het gebouw is veel aandacht besteed aan de informatievoorziening rond het klimaatconcept aan potentiële kopers. Er is een toelichtende brochure (Brochure Patch 22) gemaakt over de duurzame installaties en over het materiaalgebruik. In de servicekosten zijn ook de kosten voor onderhoud en beheer van de installatie meegenomen.

Kenmerken

Aantal woningen in project

18

Projecttype

Nieuwbouw woningbouw

Energievoorziening

Gebouw

Beschrijving concept

Vorm en oriëntatie
- vloeroppervlak woning: 208 m²
- aantal bouwlagen: 6
- oriëntatie: ZW

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): 0,42 dm³/s.m²
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: 1,64 W/m²K
- U-waarde deuren : 1.65 W/m²K
- gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : 7 m².K/W
- Rc-waarde dak : 7 m².K/W
- Rc-waarde bg vloer: 5 m².K/W
- ZTA-waarde glas: 0,6

Installatietechnische kenmerken
- ruimteverwarming en warm tapwater: Collectief vloerverwarming en tapwater obv pelletkachel
- PV: 586 m2, 150 Wp/m2 
- type ventilatie: gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning
- regeling ventilatie: CO2-sturing
- koeling: geen

BENG indicatoren (ten opzichte van de conceptnorm vanaf 2020)

Energiebehoefte (kWh/m².jr): onbekend (25)
Primair energiegebruik (kWh/m².jr): onbekend (25)
Percentage hernieuwbare energie: onbekend (3%)

Opgewekte hernieuwbare energie (kWh/m²/jr): onbekend

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Lemniskade BV / Hillen & Roosen
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam / Lemniskade BV
Architect: Tom Frantzen

Media

Patch 22

Energieconcept Bron: Nieman

Afbeeldingen

Patch 22 - Newsite

Links

Service menu right