Atrium Medisch Centrum Heerlen, Limburg

Meer artikelen

Omschrijving

Het Atrium Medisch Centrum heeft een Energy Service Company ingehuurd om de gehele energiehuishouding over te nemen en dit in een energieprestatiecontract vast te leggen, waardoor grote energiebesparingen mogelijk zijn geworden.

Projectsamenvatting

Naar aanleiding van verschillende ontwikkelingen met betrekking tot de liberalisering van de energiemarkt, veranderende milieuwetgeving en stijgende energiekosten heeft het Atrium Medisch Centrum een energie adviseur ingehuurd om een Energy Performance Contract op te stellen.

ESCo
Honeywell Building Solutions heeft als Energy Service Company (ESCo) een contract afgesloten met het Atrium Medisch centrum, waar voor de verschillende locaties tot wel 1.000.000 euro aan besparing gegarandeerd en gerealiseerd is. De ESCo neemt als het ware de hele energiehuishouding over en treft de noodzakelijke maatregelen om tot de overeengekomen besparing te komen. Vanuit het perspectief van het medisch centrum vergt het geen investering, aangezien de ESCo dit ook voor zijn rekening neemt. Doordat het verschillende locaties betrof, kon de behaalde winst bij de ene locatie gebruikt worden om te investeren in de volgende locatie. Zo gebruikt het free cooling systeem in Heerlen de lagere omgevingstemperatuur om een vloeistof verder af te koelen, die vervolgens voor verschillende koelingsdoeleinden gebruikt kan worden.

Budgetneutraal
Door expertise en financiële garanties die de ESCo heeft gegeven is mogelijk om budgetneutraal bijzonder grote besparingen te realiseren zonder daar als organisatie risico’s te hoeven nemen.

Kenmerken

Aantal m2 vloeroppervlak in project

40000

Projecttype

Gezondheidszorg - nieuwbouw
Gezondheidszorg - Renovatie & onderhoud

Beschrijving concept

Energiebesparing via Energie Service Company; free cooling system en monitoring energieverbruik met een zogenaamde Energy Manager.

Energie:

Besparing op energiekosten 513 euro per jaar in 2008.

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Bas bouw, Maastricht
Opdrachtgever: Stichting G.O.Z.L.
Architect: Architecten aan de Maas Maastricht
Installatietechnische en/of energetischadviseur: Huygen Installatie-advies & Homij

Media
 

Links

Service menu right