CSV, ROC en zwembad Veenendaal, Utrecht

Meer artikelen

Omschrijving

Innovatief wegens gebruik van Warmte en Koude uit Drinkwatersysteem (WKD) in samenwerking met waterbedrijf Vitens, zwembad Vallei en de scholen CSV en ROC.

Projectsamenvatting

Het Warmte en Koude uit Drinkwatersysteem (WKD) is aangelegd voor het zwembad en twee scholen (CSV en ROC/A12). Zwembad de Vallei heeft een grote warmtevraag, hetgeen een algemeen gegeven is voor zwembaden. Door deze grote warmtevraag is het aan te bevelen om de warmte duurzaam op te wekken. Door gebruik te maken van het WKD systeem wordt de uitstoot van CO2 fors gereduceerd met ruim 160 ton CO2 per jaar en geeft daarmee op een financieel verantwoorde wijze invulling aan de duurzaamheidsdoelstelling. Ook de nieuwbouw unielocatie CSV (vmbo) en ROC A12 is aangesloten op de WKD installatie.

Vitens pompt bijna continu grondwater op wat gebruikt wordt als drinkwater. Dit grondwater kan, voordat het gezuiverd wordt om er drinkwater van te maken, enkele graden opgewarmd c.q. afgekoeld worden. Hierbij kan middels een scheiding tussen de waterstroom warmte of koude uit de drinkwaterstroom onttrokken worden. Door het inzetten van een warmtepomp kan het opgepompte grondwater gebruikt worden voor verwarming (of koeling) van de nabijgelegen gebouwen. Dit systeem (WKD) is op niet veel locaties in Nederland mogelijk. Vanwege de nabijheid van Vitens bij de warmte en koude vragende partijen, kon het in Veenendaal gerealiseerd worden!

Kenmerken

Projecttype

Multifuntioneel - nieuwbouw
Multifuntioneel - Renovatie & onderhoud

Energievoorziening

Collectief op bouwblokniveau

Beschrijving concept

Maatregelen:
- Warmte en Koude uit Drinkwater (WKD)
- Verbinden scholen met zwembad

Energie:

Gasverbruik zwembad wordt met de helft gereduceerd en bespaart 180.000 m3 aardgas per jaar.

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: BAM Techniek
Opdrachtgever: Stichting Sport Service
Contactpersoon: Eduard Brussen, gemeente Veenendaal

Media
 

Links

Service menu right