De bestaande wijk van morgen Kerkrade, Limburg

Meer artikelen

Omschrijving

Grootschalige renovatie van 153 sociale huurwoningen uit de jaren ’60 en ’70 in Kerkrade-West. Supersnelle en opzienbarende renovatie naar mooie en extreem zuinige woningen met zonne-energie.

Projectsamenvatting

De Bestaande Wijk voor Morgen in Kerkrade van corporatie HEEMwonen, gerealiseerd door BAM, is één van meest ambitieuze renovatieprojecten van dit moment: 153 huizen zijn in 10 dagen per huis gerenoveerd, als waren de straten lopende banden. De huizen zijn van een fris uiterlijk voorzien én de energierekening is teruggebracht. Voorafgaand aan de renovatie heeft HEEMwonen met alle bewoners individueel contact gehad over bijzonderheden en wensen; modelwoningen hebben bewoners een indruk gegeven van het eindresultaat.
 
Maatregelen
Genomen energiemaatregelen in dit project is de goede schilisolatie. De kruipruimte wordt geisoleerd met PU, de gevel krijgt een nieuwe schil in HSB met steenwol en EPS, het dak wordt geïsoleerd met steenwol en er zijn nieuwe kunststof buitenkozijnen van Gealan met drielaags glas (U-waarde 0,8) geplaatst. De ruimteverwarming en warm tapwater wordt voorzien door de Cv-installatie met warmwatervoorziening: Intergas HR met zonneboiler waarbij de retour cv via zonneboiler gaat. Er is gebalanceerde ventilatie toegepast van Stork en Brink. Door deze maatregelen wordt de woning volledig passief en gaat van een energielabel F naar A++. Door de grootschalige toepassing van PV-panelen ontstaat er een terugverdienmodus, die de huurverhoging van de renovatie tenietdoet. Deze insteek heeft voor veel goodwill gezorgd bij de bewoners. Ze kunnen genieten van een uiterst laag energieverbruik, een fijnere leefomgeving en financieel voordeel.
 
Succesfactor
Een van de succesfactoren in het project is de intensieve samenwerking met en de begeleiding van de bewoners. Er is voortdurend contact geweest met hen: in de ontwerpfase zijn er bewonerswerkgroepen opgericht, zijn er individuele huisbezoeken geweest en gedurende het hele proces zijn zij via nieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de vorderingen. De modelwoning was cruciaal om de wensen van de bewoners te leren kennen. Aan de hand van eigen bevindingen en die van de bewoners werd het ontwerp bijgeschaafd. Zo werden o.a. de kleuren van deuren, vensterbanken en materiaalkeuze van borstweringen door bewoners gekozen en vastgelegd.
In het uitvoeringstraject werken BAM Woningbouw en Heem Wonen nauw samen om vragen en problemen van de bewoners gericht op te lossen. Vanaf het begin van het bouwtraject is hiervoor aanvullende capaciteit ingezet. In een situatie waar bewoners over een periode van 10 dagen geconfronteerd worden met een grootschalige renovatie is deze aanpak noodzakelijk en bewezen succesvol.
 
Financiering
De gasrekening van de eengezinswoningen daalt naar schatting met ruim 50 euro per maand. Ook is er een verwachte besparing op de elektrarekening van 50 procent. Hier staat een huurverhoging tegenover van 40 euro.

 

 

Kenmerken

Aantal woningen in project

153

Projecttype

Rijwoning - Renovatie & Onderhoud

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Vorm en oriëntatie
- vloeroppervlak woning: 120 m²
- aantal bouwlagen: 3
- oriëntatie: variërend

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): onbekend
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: 0,8  W/m².K
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : 8,0 m².K/W
- Rc-waarde dak : 10,0 m².K/W
- Rc-waarde bg vloer: 5,0 m².K/W

Installatietechnische kenmerken
- ruimteverwarming en warm tapwater: HR-combi + zon thermisch
- PV
- Zonneboiler
- Koeling: nachtventilatie
- type ventilatie: gebalanceerd met WTW
- regeling ventilatie: handmatig
 

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: BAM Woningbouw Weert, BAM W&R Renovatie Rotterdam, BAM Techniek Energy Systems bv, BAM Techniek Roermon
Opdrachtgever: HEEMwonen
Architect: Teeken Beckers Architecten BV
Installatietechnische en/of energetischadviseur: WSM te Heythuysen

Media

Links

Service menu right