Energieneutrale woningen PEPhuis Vlijmen, Den Bosch

Meer artikelen

Omschrijving

In het Excellente gebied Geerpark zijn de eerste 19 Nul-op-de-Meter woningen verrezen. 

Projectsamenvatting

In de duurzame wijk Geerpark in Vlijmen zijn de eerste nul-op-de-meterwoningen opgeleverd. Hendriks Coppelmans realiseerde de woningen in opdracht van Woonveste. De woningen maken deel uit van een project van 19 huurwoningen die allemaal een EPC van minimaal 0 of lager hebben. Samen met de opdrachtgever werden de woningen uitontwikkeld tot energieneutraal en zelfs nul-op-de-meterniveau. Deze laatste woningen wekken dus meer energie op dan ze verbruiken. Hiermee zijn ook de kosten van huishoudelijk gebruik gedekt. 
 
PEPhuis-keurmerk
Met het PEPhuis-label introduceert Woonveste een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid. De woningen zijn extreem energiezuinig; goed voor het milieu én voor de portemonnee van bewoners. PEP staat voor Plus Energie Prestatie. Woningen met dit label zijn ‘opgepept’ met slimme energiemaatregelen, zodat ze energie opwekken en voor de eigen warmte- en stroomvoorziening zorgen. Dit leidt tot aanzienlijk lagere woonlasten. Om het PEPhuis-label te verkrijgen moeten de woningen ‘nul-op-de-meter’ te zijn. Bij juist gebruik van de woning is de energienota in een PEPhuis nul euro.
 
Energiemaatregelen
De eerste dertien woningen met het PEPhuis-label die Woonveste heeft opgeleverd, staan aan de Loopkever en Hooiwagen in het deelplan Morgen I. Het energiemaatregelenpakket is ingevuld volgens de laatste stand van de techniek, met onder meer zeer goede isolatie, een uitgekiend ventilatiesysteem en zonnepanelen. Iedere woning heeft een warmtepomp met boiler, die ’s winters warmte uit de bodem haalt om de woning te verwarmen, en ’s zomers koude om de woning te koelen. De woningen zijn volledig elektrisch en hebben geen gasaansluiting meer nodig. De zonnepanelen van deze woningen zijn fraai verwerkt in het dak. Van de overige energiemaatregelen is aan de buitenkant niets te zien.
 
Woonlasten
Een ander kenmerkend onderdeel van de PEPhuizen is dat de energiemaatregelen niet worden berekend in de huurprijs. De huurders van deze woningen  betalen een energieprestatievergoeding. Zo behoudt de huurder een eventueel recht op huurtoeslag. De energierekening van de huurder kan in deze woning op nul euro per jaar uitkomen. Door slim te investeren kan Woonveste de energieprestatievergoeding op een aantrekkelijk niveau houden met gunstige woonlasten als gevolg.
 
Lees hier een praktijkverhaal over het Pephuis, artikel uit het Vastgoedjournaal

Kenmerken

Aantal woningen in project

19

Projecttype

Rijwoning - Nieuwbouw

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Vorm en oriëntatie
- vloeroppervlak woning: 100-110 m²
- aantal bouwlagen: 3
- oriëntatie: zongericht

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): onbekend (wel luchtdicht bouwen)
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: onbekend
- U-waarde deuren : onbekend
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : 6,0 m2.​K/W
- Rc-waarde dak : 6,0 m2.​K/W
- Rc-waarde bg vloer: 6,0 m2.​K/W

Installatietechnische kenmerken
- ruimteverwarming en warm tapwater: Grond warmtepomp met boiler
- verwarming afgifte: vloerverwarming
- PV: onbekend m² 
- type ventilatie: gebalanceerd met WTW
- regeling ventilatie: handmatig
- koeling: WKO bodem

 
Overige energiemaatregelen
- all electric

MPG milieuprestatiegebouw

Schaduwprijs 0,65 (€ / m2bvo)

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Hendriks Coppelmans
Opdrachtgever: Woonveste Drunen
Architect: FARO Architecten
Installatietechnische en/of energetischadviseur: W/E adviseursVam Delft Installatie BV
 

Media

Links

Service menu right