Erasmus Universiteit Gebouw C Rotterdam, Zuid-Holland

Meer artikelen

Omschrijving

Bij de restauratie van dit gemeentelijk monument is veel aandacht besteed aan een goede energieprestatie en duurzaamheid. MJA project. Door te werken met een nieuw bouwinformatiesysteem kon integraal naar alle installaties in het gebouw worden gekeken.

Projectsamenvatting

Als onderdeel van de totale herinrichting van haar campus heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam in 2011 en 2012 gebouw C gerenoveerd. Het pand behoort tot één van de oudste gebouwen van de Erasmus Universiteit en is een gemeentelijk monument. Het pand werd in 1968 gebouwd, als onderdeel van het oorspronkelijke universiteitscomplex. De hal, zowel als de 23 collegezalen zijn vernieuwd. De hal is lichter gemaakt, door het weghalen van afscheidingen, waardoor de lichtinval vanaf de noordzijde verbeterd is.
Bij deze restauratie is veel aandacht uitgegaan naar verbetering van de energieprestatie en duurzaamheid. Tal van maatregelen zijn genomen. Door de verbeterde verwarming en isolatie is de 15 meter hoog en ruim 100 meter lange hal een stuk comfortabeler. Bij de verbouwing zijn alleen natuurlijke en recyclebare materialen gebruikt. Doelstelling was daarbij het energiegebruik op dat van de norm voor nieuwbouw te laten uitkomen en de CO2-uitstoot te verminderen.
Door al deze maatregelen is het gebouw van een label F naar een energielabel B gegaan, en van een GPR Gebouwscore van 3,4 voor energiegebruik naar 6,1 (iets beter dan de wettelijke norm voor nieuwbouw). De resultaten voor de andere thema’s zijn: milieu 7,6, gezondheid 9,0, gebruikskwaliteit 9,3 en toekomstwaarde 8,.

Kenmerken

Aantal m2 vloeroppervlak in project

10400

Projecttype

Onderwijs - Renovatie & onderhoud

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Teneinde de energieprestatie en duurzaamheid van het gebouw te verbeteren, zijn diverse maatregelen toegepast: warmteterugwinning uit de ventilatielucht via warmtewielen in de luchtbehandelingskasten; CO2- gestuurde ventilatievoorzieningen die de aanvoer van verse lucht baseren op het CO2-gehalte in de collegezalen, waterbesparende sanitaire douchekoppen, efficiënte verlichtingsarmaturen (HF en LED), daglichtafhankelijke verlichtingsschakeling, hoge temperatuurkoeling (12/18oC) en lage temperatuurverwarming (55/40oC) waardoor de installatie op een toekomstige warmte/koudeopslag systeem kan worden aangesloten, energiezuinige liften, toepassing van HR++-beglazing, isolatie van betonnen ondervloertribunes van een aantal collegezalen, gebruik van prefab voor tribunes en de gevel van de verbindingsbrug tussen de gebouwen C en B (bibliotheek) en frequentieregelingen op motoren. Op het dak is een groot sedumdak (3300m2) aangelegd, goed voor afwatering en het binnenklimaat, en er is 290m2 aan zonnepanelen geplaatst.

Energie:

GPR van 3,4 naar 6,1; WKO wordt in 2014 gerealiseerd

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Breijer Bouw en Installatie
Opdrachtgever: Erasmus Universiteit Rotterdam
Architect: Gerard Frishert
Installatietechnische en/of energetischadviseur: Valstar Simonis

Media




















 

Links

Service menu right