Fijn Wonen Gorredijk, Friesland

Meer artikelen

Omschrijving

Bouwbedrijf van Wijnen Noord heeft in Gorredijk een modelwoning ingericht die helemaal op duurzaam wonen is gericht. Energiezuinig, lage woonlasten en maatregelen op het gebied van wooncomfort, zorg en welzijn, maken deze woning uniek. Van Wijn noemt het concept: Fijn Wonen.

Projectsamenvatting

De oorspronkelijke woning aan de Ra’anana 10 is gebouwd in de jaren zestig en voldeed niet meer aan de eisen en wensen van vandaag en nog belangrijker: al helemaal niet aan de toekomstige wensen van woonconsumenten. Door de snelle ontwikkelingen en veranderingen in de maatschappij op het gebied van wonen, zorg en energie willen, kunnen en moeten bewoners bijvoorbeeld veel langer zelfstandig in hun huis blijven wonen en worden de woonlasten steeds hoger.
 
Twee vliegen in één klap
De modelwoning is het tastbare resultaat van het woonzorgconcept Fijn Wonen dat Van Wijnen Noord in oktober 2014 lanceerde op de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Twee vliegen in een klap, slaat het bedrijf met dit ‘inspiratiehuis’. Het rijtjeshuis duurzaam renoveren tot nul op de meter (NOM) en dit gelijktijdig voorzien van allerlei slimme technologie. Zodat de bewoners, als ze hulpbehoevend worden, langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. En voor een familielid of zieke partner die echt moet worden verpleegd, is in de achtertuin een tijdelijke rolstoeltoegankelijke ‘zorgkamer’ van drieënhalf bij zes meter geplaatst.
 
Zorgkamer
De prefab zorgkamer in de tuin staat er in principe alleen voor de tijd dat deze nodig is. Funderen hoeft niet. De lichtgewicht houtskelet-unit rust op betonnen platen op een verdicht zandbed. Duur van plaatsing (en verwijdering): een dag, inclusief een passtuk dat de kamer aan het huis koppelt. 
 
Business case
Nieuw aan het concept is volgens Meijerink onder andere dat Van Wijnen er een business case voor ontwikkelde, samen met De Friesland Zorgverzekeraar: “Innoveren begint bij jezelf en doe je samen. Zo kom je tot de vernieuwende inzichten qua financiering en toepassing van technologieën voor de zorgvraag, waarbij veiligheid en kwaliteit altijd voorop staan.” Het concept is betaalbaar doordat bewoners alleen betalen voor de modules die ze gebruiken. 
 
Inspiratiehuis
De woning dient als inspiratiehuis waar mensen kunnen ‘proefwonen’ en als demonstratiewoning om  bewoners en opdrachtgevers het eindresultaat te laten verkennen, beleven en verfijnen. In Rodenburg zijn inmiddels twee woningen gerenoveerd volgens het Fijn Wonen concept. 

 

 

Kenmerken

Aantal woningen in project

1

Projecttype

Hoekwoning - Renovatie & onderhoud

Beschrijving concept

Vorm en oriëntatie
- vloeroppervlak woning: onbekend
- aantal bouwlagen: 3
- oriëntatie: zuid-west

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): onbekend 
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: onbekend 
- U-waarde deuren : onbekend 
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : onbekend 
- Rc-waarde dak : onbekend 
- Rc-waarde bg vloer: onbekend 

Installatietechnische kenmerken
- ruimteverwarming en warm tapwater: onbekend 
- zonneboiler: onbekend 
- PV: onbekend 
- type ventilatie: onbekend 
- regeling ventilatie: onbekend 
- koeling: onbekend 

Overige energiemaatregelen:
- onbekend 

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Van Wijnen
Opdrachtgever: Van Wijnen
Architect: -
Installatietechnische en/of energetischadviseur: -

Media

Links

Service menu right