GouweZone Gouda, Zuid-Holland

Meer artikelen

Omschrijving

Ontwikkelaar en beheerder zijn een en dezelfde persoon, waardoor langetermijn beleid met hoge duurzame ambities over het gebouw uitgevoerd kan worden.

Projectsamenvatting

“We hebben gezegd: ‘we gaan iets neerzetten dat nog niet bestaat; we zoeken de grenzen op van het mogelijke en hanteren daarbij één uitgangspunt, namelijk dat het betaalbaar moet zijn want we moeten wel een commerciële huur kunnen vragen.’ En weet je waar we achter zijn gekomen? Dat het helemaal niet moeilijk is”, aldus Donald Dinkelaar, eigenaar Ericis te Gouda. Sabine Bentvelzen, projectontwikkelaar en collaga, nuanceert: “Je moet er wel de tijd voor nemen; tijd voor vooronderzoek en analyse. Je moet kijken wat er op de markt is. Welke nieuwe producten zijn er? Welke nieuwe soorten glas zijn er? Welke nieuwe typen installaties zijn er? Dat zijn vragen die een inspanning vergen wat betreft tijd en mankracht. Die investering laat zich uiteraard terug betalen, maar je moet die vragen wel eerst stellen, anders gebeurt er niets”. En het resultaat mag er zijn: GouweZone is een luxueus project met een aantrekkelijke architectuur. Met een EPC van slecht 0,2 is het drietal kantoorgebouwen uiterst energiezuinig. Daarbij hebben Dinkelaar cum suis ook nog eens goed over het comfort nagedacht: de temperatuuroverschrijding (het aantal dagen dat het binnen een kantoor boven de 25,5 graden Celsius is) is op nul dagen gesteld terwijl elke medewerker toch over een te openen geveldeel beschikt

Ontwikkelaar = beheerder
Het relaas van Dinkelaar en Bentvelzen laat zich in eerste instantie lezen als het verhaal van een stel bijdetijdse professionals, die zich door degelijk research en technische innovatie hebben ontpopt tot succesvolle duurzame ontwikkelaars. Hoewel dat feitelijk niet onjuist is, laat het een essentieel onderdeel van Ericis’ werkwijze buiten beschouwing. Dinkelaar: “Het verschil tussen ons en andere ontwikkelaars is, dat wij naast ontwikkelaar ook belegger zijn; wij houden het gebouw in eerste instantie zelf”. Een verschil dat waarneembaar is in de manier waarop nagedacht wordt over comfort, zoals bijvoorbeeld in het eerder genoemde aspect van de temperatuur-overschrijding. Dinkelaar: “We kwamen erachter dat het maar een kleine extra investering kost om de temperatuuroverschrijding tot nul dagen te reduceren. Wij doen dat, terwijl andere ontwikkelaars dat niet doen. Dat komt omdat wij na de bouw ook zelf beheren en ook zelf de relatie met de huurder aangaan. Dat is een wereld van verschil.” Een verschil dat zich ook laat zien in de keuze voor een WKO-installatie (warmte koude opslag in de bodem) in combinatie met betonkernactivering. Het leverde een gebouw op met een zeer laag energieverbruik en een prettig binnencomfort. Bentvelzen: “We hebben gelijk gekeken naar wat we zelf over tien jaar met het gebouw kunnen doen. En als je zo denkt, dan denk je heel anders over een issue als binnen je stichtingskosten blijven, omdat je als ontwikkelaar nu het pand niet direct hoeft door te stoten en je winstpercentage moet halen.”

Kenmerken

Vloeroppervlak BVO

2747 m2

Projecttype

Kantoor - nieuwbouw

Energievoorziening

Collectief

Beschrijving concept

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): 0,4 dm³/s.m² (niet gecontroleerd)
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: 1,49 W/m².K
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : 3,5 m².K/W
- Rc-waarde dak : 4,0 m².K/W
- Rc-waarde bg vloer: 4,0 m².K/W

Installatietechnische kenmerken
- Warmte opwekking/conversie: elektrische warmtepomp met LTV en WKO systeem met collectief open bron
- Opslag/buffering: bodemopslag (gesloten bron), betonkernactivering
- Afgifte: vloerverwarming en betonkernactivering
- Regeling klimatisering: WAR+naregeling
- PV 620 m² a 125 Wp
- Koeling: vrije koeling via WKO
- Type ventilatie: gebalanceerde ventilatie 
- Regeling ventilatie: klokregeling
- Qprimair gebouwgebonden (volgens EPC) 85 MJ/jaar.m²

Overige energiemaatregelen:
- All electric
- Zonwering binnen en onverstekken en zonwerendglas (ZTA 10%)
- LED verlichting
- Wingvloer
- Shuttledienst van bedrijventerrein 'De Goudse Poort'om openbaar vervoer te stimuleren

BENG indicatoren (ten opzichte van de conceptnorm vanaf 2020)

Energiebehoefte (kWh/m².jr): 41,7 (50)
Primair energiegebruik (kWh/m².jr): 18,3 (25)
Percentage hernieuwbare energie: 74% (50%)

Opgewekte hernieuwbare energie (kWh/m²/jr): onbekend

Bouworganisatie

volledig traditioneel bouwteam

Geleerde lessen

Blijven bijsturen: Laat je naast je eigen vooronderzoek ook goed informeren door je adviseurs, tijdens het ontwerp en ook daarna blijf je bijsturen. Vaak kan het beter dan je adviseurs dachten. Dat kan substantiële verbeteringen opleveren tegen meerkosten die te overzien zijn.
Verhuurbaarheid: Een pand op een goede locatie, met ruime binnenhoogtes, met een tijdloze architectuur en met goede duurzame installaties is en blijft altijd verhuurbaar.
COneutraal bouwen: Geheel CO2 neutraal bouwen bleek voor dit pand nog een utopie, maar het verbruikt 70% minder energie dan normaal en biedt meer comfort. Een huurder kiest eerder dit pand dan een met een verouderde installatie.
Subsidies: Ericis heeft geen subsidies voor duurzame investeringen in GouweZone ontvangen. We hebben toch zelf de investeringen gedaan, omdat het met een terugverdientijd van circa 8 jaar rendabel is.
All-in huurprijzen: Bied huurders een meerjarig contract aan met een vaste all-in prijs qua energielasten. Een goed functionerend duurzaam pand komt voor wat betreft de totale lasten dicht in de buurt van een pand met verouderde installaties en een lager comfort. Huurders kijken vooral naar de kale huurprijs exclusief energielasten en kunnen soms zo over de streep getrokken worden.
Adviseurs: Kennis is belangrijk, als je merkt dat je meer weet dan je adviseurs, dan wordt het tijd om ze te laten gaan. Als je ambitie hoog ligt, is het belangrijk dat je werkt met advieusbureaus die flexibel zijn en waarmee je snel kunt schakelen.

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: GouweZone B.V.
Opdrachtgever: Ericis B.V. Gouda
Architect: EGM architecten Dordrecht
Installatietechnische en/of energetischadviseur: DWA, Cauberg Huygen 

Media

Afbeeldingen

Website architect

 

Links

Service menu right