Harderwijker Bank Bunschoten-Spakenburg, Utrecht

Meer artikelen

Omschrijving

Door enkel de buitenschil van de huurwoningen te renoveren, kreeg een verouderd hofje in Bunschoten-Spakenburg weer perspectief. De verduurzaming verliep soepel door nauw overleg met leveranciers, de architect, de aannemers en de bewoners.

Projectsamenvatting

De huurwoningen aan de Harderwijker Bank in Bunschoten-Spakenburg vertoonden gebreken door ouderdom. Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken overwoog daarom even om de 34 authentieke woningen te slopen. Maar uiteindelijk bleek vervanging van de buitenschil de optimale oplossing. Renovatie van het hofje gaf een impuls aan het wooncomfort, de energetische prestaties en de verhuurbaarheid van de woningen.

Duurzaam en fraai
Isolatie van gevels, spouwmuren, daken en kruipruimtes hielpen om de energielasten voor de bewoners met 40% te verminderen (bij gelijkblijvend stookgedrag en watergebruik). Er werden beter isolerende kozijnen en deuren geplaatst, die voorzien werden van duurzaam HR++ glas en er kwamen ventilatieroosters. Veel duurzame maatregelen zorgden bovendien voor verfraaiing. Het gebruik van twee verschillende steensoorten in de nieuwe buitenmuren en de ruimere spanwijdte van het dak zijn daar voorbeelden van.

Minder CO2
De renovatie kostte Het Gooi en Omstreken bijna 1,5 miljoen euro. De investering zorgde ervoor dat de bewoners, die genieten van Harderwijker Bank, nog jaren kunnen blijven. Het energielabel verbeterde van F/G naar B en de CO2-uitstoot verminderde met ruim 120 ton per jaar. Wel verhoogde de verhuurder het huurtarief met gemiddeld € 71,90 per maand, wat vooral aan nieuwe bewoners wordt doorberekend.

Klankbordgroep
Voorafgaand aan en gedurende de werkzaamheden werden de bewoners specifiek geïnformeerd via een klankbordgroep. Vanuit een enquête werd een vrijwillige huurdersvertegenwoordiging samengesteld, die nauw overleg voerde met de achterban en de woningcorporatie over het renovatieproject. Ze dachten mee over materiaalgebruik, kleurgebruik en verschillende verbeterpakketten die Het Gooi en Omstreken aanbood.

Algemene instemming
Eerder had de corporatie een inloopmiddag gehouden in drie woningen waar verschillende verbeterpakketten al waren uitgevoerd. Bovendien konden bewoners met vragen terecht bij de projectleider van de aannemer, die kantoor hield in een van de leegstaande woningen. De meeste huurders begrepen snel wat het renovatieproject voor hen betekende. Wie twijfelde, kreeg aanvullende toelichting via een gesprek aan huis. De algemene instemming zorgde ervoor dat de werkzaamheden soepel verliepen.

Kenmerken

Aantal woningen in project

34

Projecttype

Hoekwoning - Renovatie & onderhoud
Rijwoning - Renovatie & onderhoud

Beschrijving concept

Gevelopbouw:
o 110 mm bestaand metselwerk (binnenblad)
o 20 mm luchtspouw
o 100 mm gevelmetselwerk nieuw)
• Gevelisolatie: 60 mm Recticel Eurowall-isolatie (PUR), bij de gevelopbouw
• Dakisolatie (Dakplaten Opstalan DED TP 12F 2,5)
• Ramen:
o Zonreflecterend, isolerend dubbel glas
o Kunststofkozijnen Teha Image Line ral 9001
• Vloerisolatie: 300 mm schelpenisolatie

Geleerde lessen

- Vervanging van de buitenschil van woningen kan een duurzaam en goedkoper alternatief zijn voor nieuwbouw.
- De energetische maatregelen werden tegelijkertijd met het groot onderhoud uitgevoerd.
- Een klankbordgroep van bewoners vormt een gemakkelijk aanspreekpunt voor huurders en woningcorporatie. Dit werkte een soepel verloop van de werkzaamheden in de hand.
- Zorgvuldige materiaalkeuze hielp deze renovatie aan optimaal succes. De bestaande bouwstructuren vereisten dat bepaalde materialen niet te zwaar, dik of kwetsbaar mochten zijn. Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken koos de materialen daarom in nauw overleg met de architect, leverancier en aannemer.
- Ook tijdens de vorstperiode werd er aan sommige woning gewerkt. De betrokken huurders bleken onvoldoende voorbereid op hun tijdelijk verminderde wooncomfort. Het Gooi en Omstreken wil een volgende keer nog explicieter informeren.

Energie:

Energielabel van F/G naar B. Gasverbruik met 50% verlaagd en totale energieverbruik met 40% verlaagd

Betrokkenen

Opdrachtgever: Het Gooi en Omstreken

Media

Links

Service menu right