Hoofdkantoor a.s.r. Utrecht, Utrecht

Meer artikelen

Omschrijving

Als een organisatie kiest voor duurzaamheid in brede zin is bij een renovatie veel mogelijk: BREEAM Excellent en energielabel A.
 
a.s.r. wilde haar hoofdkantoor – dat tot een van de grootste kantoorgebouwen in Nederland behoort – duurzaam renoveren. Het pand moest toekomstgericht zijn en passend bij de organisatie, die een aantrekkelijke verzekeraar en werkgever wil zijn. Een duurzaam gebouw met maximale daglichttoetreding, ‘het nieuwe werken’ en waar flexibiliteit en ontmoeting centraal staan.
 
Het oude kantoorpand werd gestript en voorzien van een duurzame gevel, die naast transparantie ook zorgt voor verlaging van energiekosten. De gevel geeft het kantoor een markante en transparante uitstraling. De akoestiek verbeterde en er werden diverse soorten flexibele werkomgevingen gecreëerd, zodat er werkplekken zijn voor elke medewerker die in het pand wil werken (2.900 plekken voor 3.900 medewerkers). De daktuinen en het landschap leveren een verbetering op van het afwatersysteem en dragen bij aan de leefbaarheid van de omgeving.
 
De opwekking van warmte en koude vindt plaats met warmtepompen die zijn aangesloten op een open bron. Afgifte van warmte en koude gaat via klimaatplafonds die de gebruikers zelf kunnen inregelen. De ventilatie wordt deels gestuurd op basis van aanwezigheid en is ook deels aan te passen door de gebruiker. Ook de verlichting werkt middels aanwezigheid. Om te zorgen dat het gebouw in de praktijk energiezuinig is, vindt er uitgebreide monitoring van het energiegebruik plaats.
 
De renovatie verliep in drie fasen, waarbij het gebouw in gebruik bleef. Het pand is na de renovatie 50 procent energiezuiniger geworden. Het energielabel ging van G naar A en resulteerde in een BREEAM Excellent-certificaat.

Duurzaam materiaalgebruik

De MilieuPrestate Gebouwen (MPG), uitgedrukt in een schaduwprijs, is 0,87 (€ / m2 bvo). Bekijk de berekening PDF-pictogram MPG 14 ASR.pdf  die onderdeel was Greencalc 4.2.

Kenmerken

Aantal m2 vloeroppervlak in project

Kantoor - 56500
Sport - 500

Projecttype

Kantoor - Renovatie & onderhoud
Multifunctioneel - Renovatie & onderhoud

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Vorm en oriëntatie
- aantal bouwlagen: 10
- inpandigheid: 3,2 m

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): onbekend
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: 1,00 W/m².K
- U-waarde deuren : onbekend
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : 4,00 m².K/W
- Rc-waarde dak : 5,00 m².K/W
- Rc-waarde bg vloer: 3,00 m².K/W (bestaand) 4,00 m².K/W (nieuw)

Installatietechnische kenmerken
- ruimteverwarming en warm tapwater: electrische WP
- verwarming afgifte: LBK, klimaatplafonds, plintradiatoren
- regeling klimatisering: GBS + naregeling per zone
- duurzame energiebronnen: 1920 m2 PV (niet opgenomen in EPC berekening) 
- type ventilatie: 19 LBK's
- regeling ventilatie: CO2 sturing in vergaderruimtes, tijdsturing, handmatig per zone aan te passen
- koeling: uit WKO
- type zonwering: buitenzonwering tpv de vide
- energielevering: (rest)warmte + electriciteit
- Qprimair gebouwgebonden: 386 MJ/jaar.m2

Monitoring

project wordt gemonitord, gegevens intern bekend

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Ballast Nedam
Opdrachtgever: ASR Nederland
Installatietechnische en/of energetisch adviseur: Deerns, DGMR, Kuipers
 

Media

Links

Service menu right