Meander Nieuwerkerk aan den Ijssel, Zuid-Holland

Meer artikelen

Omschrijving

In dit ambitieuze multifunctionele woon- en zorgcentrum, wordt gebruik gemaakt van onder andere warmte- koudeopslag, zonne-energie en interessante materialen om zuiniger met energie om te kunnen gaan.

Projectsamenvatting

Vestia realiseerde voor (onder andere) zorginstelling De Zellingen en Gemiva-SVG-groep een multifunctioneel woon- en zorgcentrum in het centrum van Nieuwerkerk aan den IJssel. Opvallend zijn de duurzame uitgangspunten en installaties die zijn opgenomen in het complex.

Installaties
Het gebouw wordt in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld aan de hand van een warmte- koudeopslag. Dit systeem slaat koud water in de winter diep in de grond op wat vervolgens in de zomer wordt gebruikt om de gebouwen te koelen. Andersom slaat deze in de zomer warm water op om in de winter het gebouw mee te verwarmen.

Een luchtbehandelingkast gebruikt de afgevoerde warme lucht om de inkomende verse lucht voor te verwarmen. In de appartementen wordt aan de hand van gebalanceerde ventilatie, koude lucht voorverwarmd, wat zorgt voor een lager energiegebruik en een aangenaam en gezond binnenklimaat. Zonnecollectoren voorzien in een gedeelte van de energievraag en lichtsensoren verminderen de vraag naar kunstlicht.

Materiaalkeuze
Verschillende materiaalkeuzes dragen bij aan het duurzame karakter van het complex. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van FSC houten kozijnen en aluminium ALU-ECO profielen die gerecycled kunnen worden bij renovatie of sloop. Doordat de constructie relatief licht is door het gebruik van houtskeletbouw wanden, kon er ook minder staal en beton gebruikt worden.

Kenmerken

Aantal m2 vloeroppervlak in project

16903

Projecttype

Multifuntioneel - nieuwbouw
Gezondheidszorg - nieuwbouw
Overig - nieuwbouw

Beschrijving concept

Duurzame energie: Zonnecollectoren met voorraadvat en boiler, Warmtepomp en seizoensopslag, Koudeproductie mogelijk door bronnen, Distributienetten voor CV, tapwater en koude, HR-gas naverwarming, Luchtgekoelde gasabsorptie warmtepomp. Bouwkundig: Diverse uitvoeringen van warmte- en koude-afgifte (bijvoorbeeld een vloerverwarmingsysteem), Schachten geschikt voor warmte, koude en warmtapwater distributie.

Energie:

EPC is gemiddeld, het gaat hier om 3 eenheden; 2 appartementencomplexen en 1 zorgcentrum. Uitstoot CO2: 430.399 per jaar. (Bron: DWA advies)

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Bouwbedrijf Vries en Verburg
Opdrachtgever: Vestia Nieuwerkerk aan de IJssel, Gemeente Nieuwerkerk a/d IJssel, afdelingmilieu, Estrade PROJECTEN
Architect: Jorissen Simonetti architecten
Installatietechnische en/of energetischadviseur: DWA Installatie en energieadvies/ Verkerk Groep

Media

Links

Service menu right