NotaNul woningen niaNesto Hoge Weide Utrecht, Utrecht

Meer artikelen

Omschrijving

Portaal heeft een nieuwe manier van bouwen ontwikkeld: niaNesto. Dit heeft alles te maken met energiezuinig wonen en betrokkenheid van de toekomstige huurder bij het ontwikkelproces.​ 33 NotaNul woningen zijn in Leidsche Rijn gerealiseerd door 3 verschillende bouwbedrijven.

Projectsamenvatting

De drie bouwbedrijven Dura Vermeer, BVR Groep en Noordersluis bouwen elk 11 woningen in het project. Portaal heeft een nieuwbouw concept ontwikkeld, NiaNesto; energiezuinig wonen en betrokkenheid van de huurder bij het ontwikkelproces. Kern van dit concept is dat een kwalitatief hoogwaardige woning gebouwd kan worden tegen lage kosten door standaardisering. Portaal daagde de markt uit om met concepten voor dergelijke woningen te komen middels een prijsvraag. Zie ook het niaNesto project in Nijmegen.
 
Wat is niaNesto? 
- De woning heeft nauwelijks tot geen energierekening;
- De woningen worden op korte termijn en binnen korte tijd gebouwd;
- De huurprijzen zijn betaalbaar, onder de huurtoeslaggrens (exclusief servicekosten);
- De toekomstige huurder wordt betrokken bij het ontwikkelproces.
 
BVR Groep 
De maatregelen die de BVR Groep nemen om tot een NotaNul woning te komen is het toepassen van hoogwaardige gevel isoaltie en dakisolatie. PV panelen op het schuine dak, afhankelijk van oriëntatie aan voorzijde of achterzijde. Een lucht/water warmtepomp (in de trapkast) en een boilervat van 200 liter voor warm water. Mechanische ventilatie afvoer en natuurlijke toevoer door de roosters in de kozijnen. 
 
Dura Vermeer 
De maatregelen die Dura Vermeer nemen om tot een NotaNul woning te komen is het verbeteren van de woningschil door middel van isolatie en drielaagsglas. Warmte wordt terug gewonnen bij douchen en ventilatie en de meest energiezuinige apparatuur wordt toegepast. Geintegreerde PV panelen op het schuine dak zorgen voor de opwekking van energie en verwarming en koeling wordt verzorgd door de WKO-installatie. Voor de warmtevoorziening is een boilervat van 150 liter aanwezig. De mechanische ventilatie d.m.v. Quilityflow systeem met aparte afzuiging per gebruiksruimte en aanvoer van verse lucht door de ventilatiesleuf onder de deur.
 
Noordersluis
De maatregelen die Noordersluis nemen om tot een NotaNul woning te komen is het toepassen van BlueCasco® systeem met koeling en verwarming via de wanden. Hoogwaardige gevel en dakisolatie en kunststof gevelkozijnen met drielaagsglas reduceren het energieverlies. PV panelen op het schuine dak zorgen voor de opwekking van energie. Warmtepomp met bodembron en wandverwarming en een buffervat van 150 liter zorgen voor verwarming en warmwater. Mechanische ventilaitie met warmteterugwinning (WTW), LED verlichting en A+++ witgoed apparaten reduceren het energieverbruik. 
 
Voorovereenkomst 
Portaal wil zekerheid wat betreft de verhuur van de woningen. De huurder krijgt ruimte om eigen keuzen te maken. Wanneer een huurder tekent voor een woning, betaalt hij/zij één maand huur. Dat is ongeveer 700,- euro. Dit bedrag krijgt men niet terug wanneer men alsnog besluit om niet in de niaNesto-woning te gaan wonen. Zegt de huurder de woning op binnen een maand voor oplevering, dan wordt nogmaals een maand huur berekend.

Kenmerken

Aantal woningen in project

33

Projecttype

Rijwoning - nieuwbouw

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Vorm en oriëntatie
- vloeroppervlak woning: 100-110 m²
- aantal bouwlagen: 3 
- oriëntatie: verschillend

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): onbekend
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: onbekend
- U-waarde deuren : onbekend
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : onbekend
- Rc-waarde dak : onbekend
- Rc-waarde bg vloer: onbekend

Installatietechnische kenmerken
- ruimteverwarming en warm tapwater: Lucht/water warmtepomp, WKO
- PV: onbekend m2
- type ventilatie: gebalanceerde ventilatie met WTW of mechanische afvoer en natuurlijke toevoer
- regeling ventilatie: handmatig
- koeling: te openen ramen of WKO

Overige energiemaatregelen:
- LED verlichting
- A+++ witgoed apparaten

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Klaassen Groep en VolkerWessels

Opdrachtgever: Portaal 

Architect: ERS Architecten

Installatietechnische en/of energetischadviseur: Ordelman Dijkman Installatie, Kremer Installaties 

Media

Links

Service menu right