Nul op de meter renovatie Melick, Limburg

Meer artikelen

Omschrijving

In Melick leverde woningcorporatie Wonen Limburg samen met VolkerWessels de eerste vier pilotwoningen op in het kader van de Stroomversnelling.

Projectsamenvatting

Begin 2014 werd de eerste pilotwoning opgeleverd. In hetzelfde jaar nog werd de opgedane kennis ingezet voor de rest: nog eens drie woningen naast elkaar, allemaal net iets anders. VolkerWessels en Wonen Limburg willen namelijk een concept opleveren met een keur aan uiterlijke keuzemogelijkheden voor de bewoners. Zij kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een houten gevel of steenstrips, de kleur bepalen en de kozijnen uitkiezen. In de vier woningen is net iets meer gedaan dan de geijkte renovatie naar Nul op de Meter. Bewoners konden bijvoorbeeld ook kiezen voor een extra uitbouw.
 
Maatregelen
In het blokje van vier jaren ’60 rijtjeswoningen zijn onder meer de volgende technieken toegepast: De woningen zijn all-electric en alle nieuwe installaties zijn samengebracht in een extern portaal. De woningen krijgen een nieuwe gevel die het huis goed isoleerd, dit wordt gedaan met een sandwich constructie voor de gevel. Doordat de binnen- en buitenplaat van een sandwichpaneel niet met elkaar in verbinding staan, is er geen sprake van koudebruggen en zijn de thermische prestaties hoog. De sandwich constructie is opgebouwd met een gelijmde constructie met plaatmateriaal (ipv houtskeletbouw). De PV-panelen zijn geïntegreerd in de daken en de woningen krijgen gelijkstroom in plaats van wisselstroom. 
 
Verbeteringen en vervolgstappen
Na de eerste proefwoning zijn in deze serie al een aantal verbeteringen doorgevoerd. De elementen voor de sandwich-gevel zijn dit keer horizontaal in plaats van verticaal en de installaties zijn compacter. In de toekomst wil VolkerWessels de installaties, die nu in het externe Slim Portaal zitten, zelfs helemaal integreren in de gevel. Wim Hazeu, bestuurder van Wonen Limburg: ‘Wij zijn trots om aan de Deal Stroomversnelling mee te doen. Er bestaan nog veel huurwoningen waarvan de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden. Deze woningen kennen uiteindelijk door deze kwaliteitsimpuls na renovatie in principe geen energierekening meer. Door deze vernieuwende manier van denken en samenwerken creëren we de kans die maatschappelijke opgave ook in Limburg op korte termijn voor de eerste 1.000 woningen te realiseren'. Alle prototypen woningen zijn opgeleverd en worden naar tevredenheid bewoond. Binnenkort worden gesprekken gevoerd met bewoners van nog eens 23 woningen in Melick. Wanneer zij allemaal akkoord zijn, kan ook hier de slag naar Nul op de Meter worden gemaakt.
 
Nominatie voor architectuurprijs
De vier woningen zijn genomineerd voor de VKG Architectuurprijs Renovatie. De prijs wordt ieder jaar toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) op esthetische wijze onderdeel uitmaken van het ontwerp. Het ontwerp van de woningen is gedaan door 2.0 Architecten. VolkerWessels/Aannemersbedrijf Jongen heeft de technische renovatie uitgevoerd.
 
Financieel
De contracten voor de prestatiegarantie zijn nog in ontwikkeling evenals de monitoring. De bewoners betalen voor de verduurzaming naar Nul op de Meter hetzelfde bedrag als zij eerder betaalden aan energie, nu als energieprestatie vergoeding (EPV) aan Wonen Limburg. Voor de extra uitbouw waarvoor zij kozen, betalen zij nu iets meer huur dan voorheen. Nu wonen zij in een grotere, comfortabelere woning voor relatief maar een klein beetje huur extra.

Kenmerken

Aantal woningen in project

Projecttype

Rijwoning - Renovatie & onderhoud

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Vorm en oriëntatie
- vloeroppervlak woning: 104,2 m²
- aantal bouwlagen: 3
- oriëntatie: zongericht
- inpandigheid: 1,24 m

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): onbekend
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: 1,40  W/m².K
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : 8,93 m².K/W
- Rc-waarde dak : 8,79 m².K/W
- Rc-waarde bg vloer: 8,72 m².K/W

Installatietechnische kenmerken
- ruimteverwarming en warm tapwater: Lucht/water warmtepomp
- verwarming afgifte: vloerverwarming
- PV: 21 panelen totaal 29,4 m2
- type ventilatie: gebalanceerd met WTW
- regeling ventilatie: handmatig
- koeling: er wordt geen koeling toegepast
- energielevering: all electric
- energiegebruik EI: 8.876 MJ/jaar.woning
 
Overige energiemaatregelen
- gelijkstroom (DC) 

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: VolkerWessels, Aannemersbedrijf Jongen BV
Opdrachtgever: Wonen Limburg
Architect: 2.0 Architecten
Adviseurs: Innax
 

Media

Links

Service menu right