Nul op de meter woningen Holten, Overijssel

Meer artikelen

Omschrijving

In 2014 lanceerde VolkerWessels zijn concept MorgenWonen. Hierin zet het bouwconcern binnen één dag een woning in elkaar. Het Cradle to Cradle-principe speelt hierbij een belangrijke rol: de woningen zijn in de toekomst ook eenvoudig uit elkaar te halen en te verplaatsen.

Projectsamenvatting

VolkerWessels brengt de bouwtijd van geprefabriceerde conceptwoningen terug tot één dag. Het geesteskind van Dik Wessels wordt nu in Holten uitgevoerd. Daar bouwt de aannemer 30 vrijesectorhuurwoningen die direct sleutelklaar zijn én nul-op-de-meter. Het concept Morgen Wonen is een eigen initiatief, waarvoor VolkerWessels ook als belegger optreedt. De gedachte is dat deze projecten als voorbeeld kunnen dienen voor reguliere vastgoedbeleggers.
 
MorgenWonen
“Wij denken dat de huidige bouwmethode eindig is. Met dit concept willen we de kwaliteit en veiligheid van onze bouwprojecten garanderen, ongeacht de weersomstandigheden.” Volgens Rik Hulsman, manager Markt & Innovatie bij VolkerWessels, is dit de reden geweest om MorgenWonen te ontwikkelen. Dit nieuwe bouwconcept bleek direct een succes met onder meer projecten in Zeist (Huis ter Heide), Holten en Tilburg. In 2015 staan Heerenveen, Rijen en Kapelle op het programma.
 
Maatregelen 
Dit pakket houdt in dat de woningen een zeer hoogwaardige geïsoleerde schil krijgen met een RC- waarde tussen 4,5 en 6,6 en voorzien van drielaags glas. Daarnaast is de woning uitgevoerd met gebalanceerde ventilatie welke CO2 gestuurd is. Dit houdt in dat op basis van de luchtkwaliteit de woning wordt geventileerd; alleen wanneer het nodig is. Het WTW-systeem zorgt ervoor dat de aangevoerde verse lucht wordt voorverwarmd via de bstaande warmte in de woning. De luchtwarmtepomp zorgt voor een efficiënte opwekking van warmte voor het tapwater en de ruimteverwarming (vloerverwarming). Het dak met PV-cellen zorgt voor de jaarlijks benodigde energie van circa 4850 kWh. De energiemonitor informeert de bewoner continu over de hoeveelheid energie die verbruikt én opwekt wordt. Dankzij deze maatregelen hoeft een gezin met 1 kind (jonger dan 12 jaar), dat bewust met energie omgaat, geen energiekosten te hebben. 
 
Hergebruik
Hulsman beschrijft het concept MorgenWonen als Cradle to Cradle. “Het is een nieuwbouwconcept, maar we storten niets in. Dit doen we expres: mocht het nodig zijn, dan kunnen we in de toekomst de woningen eenvoudig uit elkaar halen en ergens anders plaatsen.” Ook de energie-installaties zijn aanpasbaar. “Alle woningen die we volgens dit concept bouwen, zijn op basis van energienotanul. Mochten de mogelijkheden van de energieinstallaties in de toekomst nog verder verbeteren, dan kunnen we de huizen hierop aanpassen.” Het gebruikte bouwmateriaal is overigens nog niet Cradle to Cradle. “Daar werken we aan”, vertelt Hulsman. “Het skelet van het huis is van beton, het dak is van hout. Als materiaal voor de vensters hebben we nu gekozen voor hout, maar dit is eventueel aan te passen naar kunststof.”
 
Investering
Zonder Reggeborg, waarvan bouwconcern VolkerWessels onderdeel uitmaakt, was MorgenWonen wellicht niet mogelijk geweest, weet ook Hulsman. “Zo treden we niet alleen als bouwer op, maar ook als belegger. De woningen verhuren en verkopen we zelf.” Volgens hem zoekt het bouwconcern geïnteresseerden, die de verhuurdersrol kunnen overnemen. “We zijn met verschillende beleggers en woningcorporaties hierover in gesprek.”

Kenmerken

Aantal woningen in project

30 

Projecttype

Rijwoning - Nieuwbouw

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Vorm en oriëntatie
- vloeroppervlak woning: 165 m²
- aantal bouwlagen: 3
- oriëntatie: zongericht

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): onbekend
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: 1,00  W/m².K (drielaags glas)
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : onbekend
- Rc-waarde dak : onbekend
- Rc-waarde bg vloer: onbekend

Installatietechnische kenmerken
- ruimteverwarming en warm tapwater: Lucht/water warmtepomp
- verwarming afgifte: vloerverwarming
- PV: 5750 Wp aan panelen (circa 4850 kilowattuur per jaar)
- type ventilatie: gebalanseerd met WTW
- regeling ventilatie: CO2 sturing
 
Overige energiemaatregelen
- full electric
- energiemonitor
 
Milieuprestatie Gebouwen (MPG)

Schaduwprijs van de diverse woningtypes van het MorgenWonen concept ligt tussen 0,64 en 0,67 (€ / m2bvo)

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Bouwbedriif Wessels Rijssen i.s.m Volker Wessels Morgen Wonen
Opdrachtgever: VolkerWessels Vastgoed
Inversteerder: Reggeborgh 

Media

Links

Service menu right