Passief-renovatie Kroeven Roosendaal, Noord-Brabant

Meer artikelen

Omschrijving

Passief-renovatie van 246 woningen met een energiereductie bij verwarming van bijna 90%.

Projectsamenvatting

In de Roosendaalse wijk Kroeven worden 246 eengezinswoningen hoogefficiënt gerenoveerd volgens het Passiefhuisconcept. Tot nu toe wordt dit in Nederland vooral gehanteerd bij nieuwbouw. Woningbouwstichting Allee Wonen past het voor het eerst grootschalig toe in renovatie. Het project haalde de finale van de NET-trofee in 2009.

Vergaande reductie
De basis van het Passiefhuisconcept is vergaande reductie van transmissie­ en infiltratieverliezen door sterk koudebrugreducerende uitvoering van de schil, grote zorg voor aansluitdetails en een bijna achtmaal betere kierdichting dan gebruikelijk. Bij de hoogefficiënte renovatie in Kroeven is een reductie van het energieverbruik voor ruimteverwarming mogelijk van 150 tot 220 kWh/m² naar 20 tot 30 kWh/ m².

Ononderbroken thermische schil
Om aan de Passiefhuiseisen te voldoen, moet de schil van de huizen optimaal geïsoleerd en kierdicht gemaakt worden. De schil wordt helemaal gestript; tegen de afgepelde buitenkant van de woningen komt een houtskeletbouwconstructie van houten I-profielen gevuld met een 36 cm dikke laag cellulose. De buitengevels worden voorzien van leistenen. De warmteweerstand (Rc-waarde) van de dichte delen van de thermische schil bedraagt circa 10 m²K/W. Met een thermografische infraroodcamera zijn de naden en kieren in de wanden opgespoord die het warmteverlies laten zien. Op de plaats van de aansluitingen van bouwdelen mogen er bij een Passiefhuis geen koudebruggen zijn. De thermische schil blijft een ononderbroken geheel. Naast de met cellulose geïsoleerde wanden en het dak van de houtskeletgedeeltes wordt ook de buitenzijde van de fundering geïsoleerd, in dit geval met xps. De binnenzijde van de fundering en de onderzijde van de vloer op de begane grond zijn geïsoleerd met spuitpur. De goed isolerende passiefhuiskozijnen zijn voorzien van drievoudige beglazing.

Weinig verwarming nodig
De warmtebehoefte van de huizen in Kroeven is minimaal en kan gemakkelijk aangevuld worden met een eenvoudige installatie. De binnenruimten krijgen luchtverwarming. Bij de renovatie van de woningen blijven de bestaande cv-ketel een groot deel van de radiatoren behouden. Om te voorkomen dat het te warm wordt, beperkt een buffervat zo nodig het vermogen van de cv. Dit wordt gecombineerd met een zomerbypass.

Passieve strategieën
In een centrale systeemkast zijn het ventilatie-, warmwater- en verwarmingsysteem geïntegreerd. Het tapwater wordt door de zon verwarmd, aangevuld met installaties die draaien op fossiele brandstof. In één van de proefwoningen is een zonneboiler (110 liter) met 2,73 m² zonnecollectoren geplaatst. De ventilatielucht wordt gefilterd door een fijnstoffilter. In de zomer garanderen passieve strategieën zoals thermische massa, zonwering en nachtventilatie een comfortabel binnenklimaat.

Kenmerken

Aantal woningen in project

246

Projecttype

Rijwoning - Renovatie & onderhoud

Energievoorziening

Collectief op gebouwniveau

Beschrijving concept

Vorm en oriëntatie
- vloeroppervlak woning: 82,40 m²
- aantal bouwlagen: 4
- oriëntatie: niet zongericht

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): 0,15 dm³/s.m² (bij oplevering)
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: 0,79  W/m².K
- U-waarde deuren : 1,0  W/m².K
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : 9,2 m².K/W
- Rc-waarde dak : 10,0 m².K/W
- Rc-waarde bg vloer: 10,4 m².K/W

Installatietechnische kenmerken
- ruimteverwarming en warm tapwater: collectieve ketel + zonneboiler incl. voorraadvat
- zonneboiler: 70 m²
- PV: 29 m²
- type ventilatie: gebalanseerd met WTW
- regeling ventilatie: handmatig
- koeling: nachtventilatie

Overige energiemaatregelen:
- Hotfill aansluiting
- Stand-by killer
- energiebox
- korting op A++ apparatuur
- inpandigheid: 2,46 m (verhouding inhoud/klimaatscheidende omhulling)

 

Monitoring

De woningen worden gemonitord om te kijken wat het daadwerkelijke energieverbruik is en hoe de bewoners hun Passiefhuis ervaren.

Geleerde lessen

NET-trofee finalist 2009

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: BAM
Opdrachtgever: Aramis AlleeWonen
Architect: DAT Architecten
Installatietechnische en/of energetischadviseur: KEMPAIR, Brink Climate Systems, Trecodome

Media

Afbeeldingen

e kroeven
Energieconcept bron: Nieman
 

Video

Ervaringen opgedaan in de renovatie de Kroeven (youtube)

 

Links

Service menu right