Passief renovatie Luttebrink Enschede, Overijssel

Meer artikelen

Omschrijving

Woningcorporatie Domijn heeft 28 hobbykamerwoningen uit 1969 gerenoveerd tot passiefwoningen en is de winnaar van de PassiefBouwen Award 2013. De Enschedese wijk Wesselerbrink is een jaren ’60-wijk: lange blokken van drive-in-woningen gebouwd rondom een hofje.

Projectsamenvatting

Passief renoveren betekent in de uitvoering vooral het optimaliseren van de thermische schil van een bestaand gebouw. Hoge thermische isolatiewaarden zijn het uitgangspunt en goed luchtdicht bouwen is een voorwaarde. Luchtdicht bouwen is van belang voor een hoog thermisch comfort, het voorkomen van aantasting van de constructie en vanzelfsprekend voor optimale energiezuinigheid. Naast de gebruikelijke wijze van luchtdichting (tapes, afdichtingsbanden, etc.) is bij deze renovatie gespoten rubber gebruikt als luchtdichting van aansluitingen van nieuwe op bestaande constructies. 
 
Duurzaamheidsmaatregelen
Er werden verschillende duurzaamheidsmaatregelen ingezet, zoals een zonneboilersysteem, wtw-installatie, triple beglazing en een geïsoleerde gevel. Daarnaast zijn de passiefhuizen volledig luchtdicht; een luik in het dak zorgt voor zomernachtventilatie en men ventileert via een te openen deel in de gevel.
 
Buitengevelisolatie
Als buitengevel is gekozen voor StoTherm Vario afgewerkt met een C2C-gecertificeerde keramische tegel van Mosa Facades. StoTherm Vario is een buitengevelisolatie systeem met een basis van polystyreen isolatiemateriaal, een minerale mortel-weefsellaag en een organische, keramische of minerale eindlaag.
 
Bewonersparticipatie
Dat de plannen in Enschede definitief vorm konden krijgen, is mede te danken aan de bewonersparticipatie. De huurders hadden inspraak in de gevelafwerking. Daarnaast waren de kozijnvlakken op de woonlagen vrij indeelbaar, waardoor iedere woning individueel en herkenbaar is geworden.Bijzonder aan het project is dat een buurtbewoner is opgeleid tot energiecoach om bewoners met tips en informatie te ondersteunen bij het besparen van energie.
 
Award Renovatie
Op 24 januari werden de PassiefBouwen Awards 2013 uitgereikt tijdens de vakbeurs Gevel. "Bij de renovatie van 28 woningen in het plan Luttebrink/Denekampbrink is zodanig innovatief en ambitieus gewerkt en is dat ook nog tot een goed einde gebracht, dat het project Luttebrink/Denekampbrink in Enschede de ‘Award Renovatie’ ontvangt", aldus het juryrapport.

Kenmerken

Aantal woningen in project

28

Projecttype

Rijwoningen - Renovatie & onderhoud

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Vorm en oriëntatie
- vloeroppervlak woning: 125,6 m²
- aantal bouwlagen: 3
- oriëntatie: verschillend
 
Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): 0,285 dm3/s.m2
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: 1,0 W/m².K
- U-waarde deuren : 1,20 W/m².K
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : 8,98 m².K/W
- Rc-waarde dak : 10,96 m².K/W
- Rc-waarde bg vloer: 7,02 m².K/W

Installatietechnische kenmerken
- ruimteverwarming en warm tapwater: HR107-ketel + zon thermisch
- verwarming afgifte: radiatoren
- zonneboiler: 4,6 m2

- type ventilatie: gebalanceerd met WTW
- regeling ventilatie: handmatig
- koeling: nachtventilatie

 
Overige energiemaatregelen
- toepassen BIM
- plannen in LEAN

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: BAM Woningbouw
Opdrachtgever: Woningcorporatie Domijn
Architect: Wismans & De Jong Architecten
Installatietechnische en/of energetischadviseur: Nieman RI en Trecodome

Media

Links

Service menu right