Passief woonzorgcomplex Nimmerdor Grijpskerke, Zeeland

Meer artikelen

Omschrijving

Woonzorgcomplex Nimmerdor wordt volledig gebouwd volgens de principes van de Passiefhuis methode, waar de energievraag geminimaliseerd is en toch gebruik gemaakt wordt van bekende bouwmethoden om het proces soepel te laten verlopen.

Projectsamenvatting

In Grijpskerke wordt woonzorgcomplex ‘Nimmerdor’ volgens het (keramisch) passiefhuisconcept gebouwd en is daarmee één van de pioniers op het gebied van duurzaam (passief) bouwen.
Passiefhuis
Het volledige complex wordt uitgevoerd volgens het passiefhuisconcept. Dat betekent dat er gestuurd is op een sterke beperking van het energiegebruik en er gebruik gemaakt wordt van duurzame energievoorzieningen zoals zonnepanelen. Door zongerichte oriëntatie maakt het complex optimaal gebruik van daglicht en zonnewarmte. Een ander belangrijk element is het binnenhouden van de warmte door buitengewoon goede isolatie, kierdichte gevels en het vermijden van koudebruggen, zodat warmte binnen blijft. Vraaggestuurde ventilatie zorgt voor een gezond leefklimaat. En warmteterugwinning uit de afgevoerde lucht draagt bij aan de verwarming van ruimtes.

Proces
Eén van de redenen dat dit project wordt gezien als een voorloper op het gebied van passief bouwen is de aanpassing van het passiefhuis concept naar een uitvoeringsmethode die voor aannemers een stuk gebruikelijker is. Door gebruik te maken van het keramisch passiefhuisconcept, wordt er gewerkt met een traditionele muuropbouw van keramische stenen waar aannemers vertrouwd mee zijn waardoor de voortgang van het project betergewaarborgd is.
Door een intensieve samenwerking, sterk verminderde energievraag en duurzame energiebronnen is Nimmerdor een voorbeeld van een aangenaam en energiezuinig woonzorgcomplex.

Projectdeelnemer Lente-akkoord / ZEN
ZEN staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. We gaan voor tevreden bewoners door extreem goed te letten op wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit én uiteraard betaalbaarheid. De vraag is: weten we wat de bewoner wil? Kunnen we technische hoogstandjes matchen met klantverlangens? Kunnen we woonplezier en -comfort verhogen en tegelijk de energierekening verlagen? En hoe doen we dat? Dat is de hamvraag.

Kenmerken

Projecttype

Gezondheidszorg - nieuwbouw

Aantal woningen in project

30

Doelgroep

Sociale huur

Koop

Ambitie

Passiefbouw

Beschrijving concept

Passiefhuis, goede isolatie, warmteterugwinning, kierdichtheid en vraaggestuurde ventilatie.
'Nimmerdor', het eerste 'passieve' woonzorgcomplex van Nederland, wordt gebouwd volgens het Keramisch Passief principe.  Er is aandacht besteed aan de Trias Energetica. Dit betreft de oriëntatie, de lichtdicht en een zeer goede isolatie, de resterende energiebehoefte wordt opgevangen door verschillende installaties.

Bouwkundige kenmerken/schil
HR+ glas
Rc-waarde dak : 11,0 m².K/W
Rc-waarde bg vloer: 5,0 m².K/W
Rc-waarde gevel : 10,0 m².K/W

Installatietechnische kenmerken
Warmtepomp
HR-ketel
Zonneboiler
Zonnepanelen PV
Mechanische ventilatie, Balansventilatie met wtw

BENG indicatoren (ten opzichte van de concepteis vanaf 2020)

 

Energiebehoefte (kWh/m².jr): nb (25)
Primair energiegebruik (kWh/m².jr): nb  (25)
Percentage hernieuwbare energie: 25% (50 %)

 

Monitoring

Alle excellente gebieden worden gemonitord op proces door Agentschap NL. Voor meer informatie http://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/stad-en-regio/energiebesparing-de-regio

Geleerde lessen

Door een intensieve samenwerking, sterk verminderde energievraag en duurzame energiebronnen is Nimmerdor een voorbeeld voor een aangenaam en energiezuinig woonzorgcomplex.
Dit complex is onderdeel van Excellent Gebied Veere.

Energie:

Ontworpen volgens 'PassiefBouwen Keur', certificaat ontvangen in december 2010.

 

Betrokkenen

Projectontwikkelaar: Marsaki
Contactpersoon Patrick Harting, harting@marsaki.nl
Bouwer: Walcherse Bouw Unie
Opdrachtgever: Woonburg
Architect: Architecten Alliantie
Installatietechnische en/of energetischadviseur: Dubourgraaf, Enervision.

Startbouw: 29/11/2010
Bouw gereed: 28/02/2012

Media
 

Links

Service menu right