Paushuize Utrecht, Utrecht

Meer artikelen

Omschrijving

Na renovatie een van de meest energiezuinige monumenten van Nederland dankzij hoogwaardige isolatie en CO2 gestuurde ventilatie.

Projectsamenvatting

De restauratie van het 16de-eeuwse Paushuize in Utrecht is een voorbeeld van duurzame monumentenzorg.

Originele details behouden
Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) heeft onderzocht welke maatregelen de restauratie zo duurzaam mogelijk maken, rekening houdend met de ’aanraakbaarheid’ van een monumentaal pand. Zo heeft de dakconstructie een erg hoge monumentwaarde, omdat alles dateert uit de eerste bouwfase. De originele houten spanten op zolder moeten blijven zoals ze zijn. De witgeverfde delen mogen alleen worden schoongemaakt als dat op een milieuvriendelijke manier kan. Het iets doorgezakte dak mag niet worden rechtgetrokken.

Isolatie
De dakpannen en panlatten moeten worden verwijderd om op het dakbeschot isolatie aan te brengen. Daarna worden de dakpannen weer teruggeplaatst. In twee ongebruikte zolderruimtes worden alleen de vloeren geïsoleerd om koude-uitstraling naar beneden te voorkomen. De sponningen van de ramen van het Paushuize zijn niet overal geschikt voor dubbele beglazing. Daarom is gekozen voor voorzetramen aan de binnenkant. In de kelder komen aan de binnenkant luiken en dikke gordijnen voor de ramen. Op het zand onder de vloer van de Spiegelzaal wordt een schelpenbed aangebracht, een goede isolatie die tevens als vochtbuffer werkt. Als alle door het NIBE voorgestelde duurzaamheidsmaatregelen zijn uitgevoerd, krijgt het monumentale gebouw een energielabel A+.

Antieke radiatoren
De omkasting van de antieke, bewerkte radiatoren op de bel-etage wordt weggehaald, zodat ze hun warmte ongestoord kunnen uitstralen en weer zichtbaar worden. In ruimten die niet langdurig in gebruik zijn, zoals trappenhuizen, wc’s en garderobes, wordt de temperatuur laag gehouden. De verlichting wordt energiezuinig door daglichtsensoren en aanwezigheidsdetectie. Er komen energiezuinige liften, waterbesparende toiletten, een energiezuinig ventilatiesysteem op basis van CO2-detectie en verwijderbare tochtstrippen als kierafdichting.

Officiële ontvangsten
Sinds de verhuizing in 1995 naar het provinciehuis in Rijnsweerd gebruikt de provincie Utrecht de fraaie zalen op de bel-etage van het Paushuize voor officiële ontvangsten door de commissaris van de koningin, burgemeestersbenoemingen en trouwerijen. De zalen en kamers op de andere etages dienen als vergaderruimten; sommige werden verhuurd. Na de verbouwing krijgt het gebouw deze functies weer terug.

Kenmerken

Projecttype

Renovatie & onderhoud

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Isolatie; monumentenisolatieglas (Ruijsdaelglas); energiezuinige verlichting met daglichtsensoren en aanwezigheidsdetectie; gebruikmaken van onverwarmde ruimtes als buffer; CO2-gestuurde ventilatie.

Energie:

Na de renovatie heeft het pand een A+ label. Dit wordt berekend volgens een DUMO (DUurzame Monumenten, GreenCalc+) score, onze score is 384.

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Jurriëns Bouw
Opdrachtgever: Provincie Utrecht
Architect: 1meter98
Installatietechnische en/of energetischadviseur: Technisch Buro De Vries BV

Media

Links

Service menu right