Poptahof Delft, Zuid-Holland

Meer artikelen

Omschrijving

van 1100 woningen in galerijflats naar een duurzame hof met aantrekkelijke straten, water, groen en allerlei voorzieningen

Projectsamenvatting

De Delftse wijk ‘Poptahof’ wordt grondig vernieuwd. De galerijflats met zo’n 1100 woningen vormden het dichtstbevolkte stuk grond van heel Europa. Voor meer kwaliteit en diversiteit gaat alles op de schop. Woonbron en gemeente Delft werken volop samen aan een duurzame Poptahof: aantrekkelijke straten, groen en passende voorzieningen voor jong en oud.

Make-over
In het 1e deelgebied is hoogbouwflat De Grutto compleet gerenoveerd. De flat werd tot op het casco gestript en helemaal opnieuw ingedeeld door muren door te breken en ruimtes samen te voegen. Om dit renovatieproject heen is nieuwbouw gerealiseerd: de Akropolishof. Er is een mooie mix van woningtypen ontstaan: appartementen, parkwoningen, beneden-bovenwoningen en waterwoningen. De verschillende woningen zijn afgestemd op de woonwensen van de verschillende doelgroepen.

Innovatieve duurzaamheidsmaatregelen
In zowel de projecten voor renovatie én nieuwbouw zijn innovatieve duurzaamheidsmaatregelen getroffen. De Poptahof is aangewezen als 1 van de 3 pilotprojecten van het Europese SESAC (Sustainable Energy Systems in Advanced Cities). Dat zorgt ervoor dat alle gesubsidieerde duurzaamheidsaspecten ook daadwerkelijk in het hele proces worden nagekomen. Deze pilot hanteert hele hoge criteria voor duurzaamheid: tijdens het complete ontwikkel- en bouwtraject gecontroleerd werden iedere 2 weken kwaliteitscontroles uitgevoerd. Met infraroodapparatuur werden bijvoorbeeld eventuele koudebruggen opgespoord.

Energiebesparing
De energiebesparing van de gerenoveerde woningen is enorm. Extra isolatie en HR+glas zorgen voor goede RC-waarden: voor de gevels 2,50, voor de eindgevels 4,00 en voor het dak 5,00. 
In de Harnaschpolder, naast Delft, is een stadsverwarmingsfabriek voor warmteopwekking gebouwd. Deze fabriek zal de complete Poptahof van verwarming gaan voorzien. Verder zijn er zonnepanelen en energiezuinige apparatuur ingezet. Zo is er voor wasmachines bijvoorbeeld het hotfill-systeem, dat gebruikmaakt van voorverwarmd water. Dat levert een energiebesparing van meer dan 50% op.
Tot slot hebben alle woningen een eigen ‘energie feedbacksysteem’. Bewoners kunnen daarmee direct aflezen wat het energieverbruik van hun woning is en wat het kost. Ook krijgen de bewoners een handleiding om goed om te gaan het energieverbruik.

Kenmerken

Aantal woningen in project

1100

Projecttype

Galerijwoning - nieuwbouw
Galerijwoning - Renovatie & onderhoud

Energievoorziening

Collectief op bouwblokniveau

Beschrijving concept

Warmtefabriek, extra isolatie, HR+glas, zonnepanelen, energiezuinige apparatuur , kwaliteitscontroles.

Geleerde lessen

- Alle woningen hebben een eigen ‘energie feedbacksysteem’ waarmee bewoners direct kunnen aflezen wat het energieverbruik per woning is en wat het kost.
- Het hot-fillsysteem voor wasmachines maakt gebruik van voorverwarmd water, wat 50% scheelt in energieverbruik.
- De bewoners krijgen een handleiding voor het energieverbruik.

Energie:

pilot van Europees project SESAC, duurzaamheidsaspect zeer hoog

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: GEM en Kristal
Opdrachtgever: De Woonbron, samen met gemeente Delft in Publiek Private Samenwerking ( PPS)
Architect: DUS Architecten

Media
 

Links

Service menu right