Proefwoning Fijn Wonen Roden, Drenthe

Meer artikelen

Omschrijving

In Roden worden in opdracht van Woonborg twee woningen getransformeerd op basis van het Fijn Wonen concept van Van Wijnen Noord. 

Projectsamenvatting

In januari 2015 is gestart met de verbouw van twee van de twaalf twee-onder-een-kapwoningen uit 1952 aan de Padkamp en Boskamp in Roden. Met Fijn wonen wil Woonborg de huurders een woning bieden die comfortabel en veilig is en waarbij energie, wooncomfort en lage woonlasten centraal staan. 
 
Maatregelen
Met innovatieve ingrepen worden de woningen opgewaardeerd. Zo krijgen de bestaande woningen een nieuwe slimme installatie, nieuwe gevels en een nieuw dak met daarop zonnepanelen; een compleet ‘nieuwe jas’. Met deze ingrepen zijn de woningen niet alleen energienotaloos, maar ook zeer onderhoudsvriendelijk. Verder voorziet Van Wijnen de woningen van een nieuwe badkamer en een vaste trap naar de zolder, een keukenrenovatie, rookmelders en buitenverlichting.
 
Proefwoning
Normaal wordt er in de bouw niet gewerkt met een prototype. Hier wel. We verbeteren nu eerst twee woningen met deze nieuwe aanpak als test waarvan bewoners en betrokken partijen kunnen leren. De testresultaten nemen we mee in onze vervolgstappen, in eerste instantie in de overige tien woningen aan de Padkamp en Boskamp. Ook die ervaringen nemen we mee in de verdere uitwerking voor het verbeteren van andere woningen.
 
Betaalbaarheid
Na het realiseren van de NOM-woning vragen wij aan de huurder (een deel van) de kosten van energieverbruik voortaan aan ons te betalen. Zo blijven de woonlasten voor wat de energielasten voor de huurder gelijk en kunnen wij het project financieren. De huurder krijgt een comfortabele en eigentijdse woning zonder dat de energiekosten de komende jaren gaan stijgen.

Kenmerken

Aantal woningen in project

1

Projecttype

Hoekwoning - Renovatie & onderhoud

Beschrijving concept

Vorm en oriëntatie
- vloeroppervlak woning: onbekend
- aantal bouwlagen: 3
- oriëntatie: zuid-west

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): onbekend 
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: onbekend 
- U-waarde deuren : onbekend 
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : onbekend 
- Rc-waarde dak : onbekend 
- Rc-waarde bg vloer: onbekend 

Installatietechnische kenmerken
- ruimteverwarming en warm tapwater: onbekend 
- zonneboiler: onbekend 
- PV: onbekend 
- type ventilatie: onbekend 
- regeling ventilatie: onbekend 
- koeling: onbekend 

Overige energiemaatregelen:
- onbekend 

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Woonborg en Van Wijnen
Opdrachtgever: Woonborg
Architect: -
Installatietechnische en/of energetischadviseur: -

Media

Afbeeldingen

Van Wijnen 

Links

Service menu right