Proyecto Roble Berkel-Enschot, Noord-Holland

Meer artikelen

Omschrijving

Een project waarbij bewust bouwen in alle facetten en op alle schaalniveaus hoog in het vaandel staat.

Projectsamenvatting

'Proyecto Roble', de uitbreiding voor Van Helvoirt Groenprojecten is een rood gebouw met een groen verhaal. Een project waarbij bewust bouwen in alle facetten en op alle schaalniveaus hoog in het vaandel staat. Met een uniek groendak dat is ingericht als helofytenfilter, klimmers als zonwering, een vijver voor daglichtreflectie, het gebouw ontworpen volgens de principes van C2C en gericht op Feel Good en Samen-werken. Ook het maatwerk interieur is volgens dezelfde uitgangspunten ontworpen.

Bouwteam+
Vanuit de overtuiging dat een andere vorm van samenwerking een voorwaarde is om duurzame projecten te realiseren en innovaties in de bouw te stimuleren, is hier een innovatieve samenwerkingsvorm van ontwerpende en bouwende partijen opgetuigd; het Bouwteam+. Hierin kantelt de bouwkolom naar een horizontaal bouwproces en wordt de aanbesteding in tweeën geknipt. Het doel daarbij is om een klimaat te scheppen waarin partijen worden uitgedaagd. Om ze veel meer in het project te bieden dan alleen omzet en daarmee ook bij te dragen aan een betere wereld. Om bij deelbeslissingen naast de LCA ook architectuurbeeld, prijs, maakbaarheid en andere aspecten mee te wegen is de tool van beslisdocumenten ontwikkeld. Het helofytenfilter vormgeven in een schuin groendak is een concreet resultaat van deze aanpak (en een wereldprimeur).

Maatwerk
De hele nieuwbouw is maatwerk. Onder het credo ’Feel Good!’ is in alles gezocht naar de kwalitatief beste werkomgeving. Dus met zo veel en vaak mogelijk natuurlijk licht, transparantie, connecties met buiten en natuurlijk groene energie en passieve klimaatbeheersing. Alle meubels zijn ofwel specifiek vormgegeven ofwel tweedehands. De tuin is showcase voor de healing environment en integraal met het gebouw uitgewerkt. In alle fasen en door alle schalen is bewust ontworpen en gebouwd. Van een studie naar wat ’duurzaamheid’ nu eigenlijk echt inhoudt, tot ervoor zorgen dat iedereen tot en met de uitvoering dit ook begrijpt en de principes omarmt. Een innovatieve samenwerking werd opgetuigd; het Bouwteam+ en een 'beslisdocument' ontwikkeld om materialen en technieken te bestuderen, in het team voor te leggen en beslissingen te documenteren. De denkrichting werd ingezet door de C2C-filosofie. Zelf slim blijven nadenken was zeker zo belangrijk en heeft in het hele traject verrassende resultaten opgeleverd.

Kenmerken

Aantal m2 vloeroppervlak in project

650

Projecttype

Kantoor - Renovatie & onderhoud
Bedrijfshal - Renovatie & onderhoud

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Tijdens het proces zijn normen nooit leidend geweest. Daar waar EPN en passiefhuis theorieën al snel leiden tot kleine ramen op het noorden, is hier juist gekozen voor veel noorderlicht. Bewust kiezen gaat boven scores volgen. Neemt niet weg dat er wel nieuwsgierigheid was hoe het eenmaal uitontwikkelde, Tilburgse gebouw zou scoren op de GPR. Het is dus ingezet als toets en niet als ontwerpmiddel. Het ontwerp scoorde zeer hoog. Echter de grote hoeveelheid zonnepanelen leidde in de berekening tot problemen. De oppervlakte was meer dan toelaatbaar in de invoer. In een nieuwe berekening, waarin de zonnepanelen via omwegen werden ingevoerd, kelderde de score van milieu door de materiaalcomponent van de PV-panelen. Eindscore was 8.3. In plaats van ontwerpveranderingen was het resultaat een vergroot bewustzijn van de opdrachtgever waarom hij had gekozen voor zonnepanelen. Op het moment levert het bedrijf energie terug aan het net en wordt het gebouw in de zomer gekoeld met de zonnepanelen. In de toekomst worden de bedrijfswagens vervangen door elektrische auto’s.

Energie:

GBR score 8,3

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Bouwkundig aannemer Roger Michels BV
Opdrachtgever: Van Helvoirt Pensioen BV
Architect: Équipe voor architectuur en urbanisme
Installatietechnische en/of energetischadviseur: DGMR Drachten

Media
 

Links

Service menu right