Search Ingenieursbureau: C2C Heeswijk, Noord-Brabant

Meer artikelen

Omschrijving

Energieleverend nieuwbouwkantoor geïnspireerd op de cradle to cradle-principes met EPC = 0,26. Hoge isolatie; warmtepomp, warmte-koudeopslag via energieheipalen, verticale windmolens, PV-cellen, WTW; energiezuinige verlichting; zuivering van afvalwater, zuinig watergebruik.

Projectsamenvatting

Search Ingenieursbureau B.V. is onder meer actief met duurzame bouw, sloop en renovatie, en het toepassen van de Cradle to Cradle-principes (C2C) bij vastgoedontwikkeling. Het bureau stond voor een uitdaging: hoe ga je als jonge, sterk groeiende organisatie om met huisvesting als duurzaamheid een kerntaak is en als je niet weet wat op termijn je huisvestingsbehoefte is?

Op de plek van het oude bedrijfskantoor in Heeswijk verrees een nieuw, duurzaam gebouw dat dienst doet dienst als kantoor, trainingsruimte en laboratorium. De nieuwe vestiging is geïnspireerd op de C2C-principes vanwege de mogelijke toekomstige behoefte aan extra of andere ruimtes in het gebouw. De hergebruikwaarde van het gebouw en de materialen moet minstens gelijkwaardig zijn aan de huidige functies. Bij het C2C-principe passen ook de zuivering van afvalwater en zuinig watergebruik (voor in het bijzonder het laboratorium) en de wens om schone lucht aan de omgeving terug te geven.

Ook rendabel zonder subsidie
Het kantoor levert meer energie op dan het gebruikt door hoge isolatiewaarden, duurzame energie (PV-cellen, energieheipalen, twee windmolens) en energiezuinige verlichting. Bij de realisatie van het gebouw was 10% extra budget gereserveerd voor duurzaamheid, maar dat hoefde niet te worden aangesproken. De uiteindelijke prijs was namelijk niet hoger dan die van een traditioneel gebouw. Door gebruik te maken van verschillende financierings- en subsidiemogelijkheden werd 300.000 euro verworven. Mede door de energie-inkomsten was de realisatie ook zonder subsidies betaalbaar geweest.

Kenmerken

Aantal m2 vloeroppervlak in project

1200

Projecttype

Kantoor - nieuwbouw

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Hoge isolatie; warmtepomp drijft het verwarmings-/koelingssysteem, warmte-koudeopslag, energieheipalen, verticale windmolens, PV-cellen, WTW; energiezuinige verlichting; zuivering van afvalwater, zuinig watergebruik.

Geleerde lessen

Search Ingenieursbureau B.V. laat zien dat een hoge mate van duurzaamheid van een gebouw economisch haalbaar is. Zie ook het kantoor van Search te Amsterdam.

Energie:

C2C kantoor, energieneutraal (energieleverend)

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Search Ingenieursbureau B.V.
Opdrachtgever: Search Ingenieursbureau B.V.
Architect: Witteveen Visch
Installatietechnische en/of energetischadviseur: Search Ingenieursbureau B.V.

Media

Links

Service menu right