Stad van de Zon Heerhugowaard, Noord-Holland

Meer artikelen

Omschrijving

De Stad van de Zon gaat draaien op duurzame energie, op een schaal die nergens ter wereld eerder is toegepast.

Projectsamenvatting

In de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk verrijst de Stad van de Zon, een grootschalig zonnepanelenproject met 2.900 woningen en voorzieningen op een vinexlocatie in een recreatiegebied. De zon is het uitgangspunt bij de verkaveling en het ontwerp: in de centrale wijk Het Carré is bijvoorbeeld tachtig procent van de woningen noord-zuid georiënteerd. De Stad van de Zon draait op duurzame energie, op een schaal die nog nergens ter wereld eerder is toegepast.

Zonne-energie
Het project ontleent zijn naam aan de serres en de zonnecollectoren en zonnepanelen op de daken van duizenden woningen. De zonne-energie wordt geleverd door het toepassen van 3,75 Megawatt vermogen PV-zonnepanelen op de daken van de woningen en de diverse voorzieningen in de Stad van de Zon. Deze zonne-energie wordt direct omgezet in elektriciteit. De zonnepanelen worden gesubsidieerd door Agentschap NL (toenmalig SenterNovem), de provincie Noord-Holland, Nuon en de Europese Unie. Daarnaast is er in dit project ook gebruik gemaakt van andere duurzame technieken zoals zonneboilers, windturbines en warmtekrachtkoppeling.

Unieke schaal
Het unieke van het project is de schaal. Een gezamenlijk vermogen van 5 megawatt aan zonnepanelen (vier megawatt in de Stad van de Zon, één megawatt in Alkmaar) is nergens ter wereld ooit toegepast. Woningen, lantaarnpalen, geluidswallen: overal komen zonnecellen. De meeste energie komt rechtstreeks van de zon. In de rest van de energiebehoefte wordt zo zuinig, duurzaam en efficiënt mogelijk voorzien. De balans van de CO2-uitstoot moet uiteindelijk op nul uitkomen.

Kenmerken

Aantal woningen in project

2900

Projecttype

Galerijwoning - nieuwbouw
Hoekwoning - nieuwbouw
Portiekwoning - nieuwbouw
Rijwoning - nieuwbouw
Vrijstaand - nieuwbouw

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Oriëntatie op de zon, PV-cellen, windturbines.

Geleerde lessen

In vier fasen gerealiseerd

Energie:

De gehele CO2 uitstoot wordt 0. De epc en techniek op woningniveau varieert per woningtye.

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Vos Bouw- en Aannemingsmaatschappij B.V. (VBM)
Opdrachtgever: gemeente Heerhugowaard
Architect: Stedenbouw: Alshok Bhalotra van Kuiper Compagnons, woningen: diversen
Installatietechnische en/of energetischadviseur: TNO, HAL

Media
 

Links

Service menu right