Stadskantoor Venlo Venlo, Limburg

Meer artikelen

Omschrijving

Kenmerkend voor de opgave zijn de hoge duurzaamheidsambities van de gemeente Venlo. Venlo is de eerste regio ter wereld die de principes van cradle to cradle volledig in de praktijk wil brengen.

Projectsamenvatting

Kenmerkend voor de opgave zijn de hoge duurzaamheidsambities van de gemeente Venlo. Zij is de eerste regio ter wereld die de principies van cradle to cradle volledig in de praktijk wil brengen.

Cradle to cradle en duurzaamheid
De regio Venlo heeft als eerste regio ter wereld de principes van C2C omarmd. Het nieuwe stadskantoor wordt daarom niet alleen duurzaam, maar ook volgens C2C-principes vormgegeven. Daarnaast wordt nu al rekening gehouden met toepassing van toekomstige technieken. De C2C-ambitie kan daardoor meegroeien naarmate er meer mogelijk wordt: hoe langer het gebouw staat, hoe meer C2C het wordt.

Grootste groene gevel van Europa
Het meest in het oog springt een grote groene gevel aan de voorzijde van het gebouw, bestaande uit diverse plantensoorten. Het wordt de grootste groene gevel van Europa en zuivert de lucht in de directe omgeving.

Energievoorziening
Naast warmte- en koudeopslag in de bodem wordt ook het daglicht zo diep mogelijk het gebouw binnengehaald om het energieverbruik te minimaliseren. Zelfs de parkeergarage wordt gebruikt om de lucht in het gebouw vóór te verwarmen (in de winter) of te koelen (in de zomer). De vides in het gebouw voeren de gebruikte lucht af door middel van zonneschoorstenen op het dak. Regenwater wordt gezuiverd ten behoeve van de groene gevel en sanitair. De groene kas op de bovenste etages verwarmt de lucht die het gebouw in gaat en wordt gebruikt om regionale producten uit de agricultuur te telen en te promoten. Tot slot worden er gezonde bouwmaterialen gebruikt die weer opnieuw in de biologische of industriële cyclus kunnen worden ingezet.

Het ontwerp omvat 13.500 m2 kantoorruimte, een publiekshal met expositieruimte, vergaderruimten, een parkeergarage met 450 openbare parkeerplaatsen en 400 fietsenstallingen voor bezoekers en werknemers. In het nieuwe stadskantoor worden verschillende gemeentelijke diensten die nu nog verspreid zijn, samengevoegd in één nieuwe huisvesting met een flexibel kantoorconcept. De publiekshal op de begane grond is overzichtelijk en biedt uitzicht over de Maas en uiterwaarden.

Bron: Gemeente Venlo

Kenmerken

Aantal m2 vloeroppervlak in project

15000

Projecttype

Kantoor - nieuwbouw

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Kantoor en kassen genereren warmte voor woningen, zuiveren van water, koeling met behulp van water uit de Maas.

Geleerde lessen

Vanaf het begin van de plannen is het C2C principe toegepast, waarna het is geintegreerd in het ontwerp.

Dit gebouw is onderdeel van Excellent Gebied 'Venlo'. Meer informatie op www.excellentegebieden.nl

Energie:

Doelstelling: EPC 50% lager dan bouweis in 2009. En het Cradle to Cradle principe is leidend.

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: BBN bouwmanagement
Opdrachtgever: Gemeente Venlo
Architect: Kraaijvanger Urbis
Installatietechnische en/of energetischadviseur: Royal Haskoning

Media




















 

Links

Service menu right