TNT Green Office Hoofddorp, Noord-Holland

Meer artikelen

Omschrijving

Samenwerking van huurder TNT met consortium Triodos-OVG (duurzaam ontwerp, bouw, beheer, beleggen en onderhoud) levert hoge duurzaamheidseisen.

Projectsamenvatting

De traditionele belegger ziet de gebruiker van een pand louter als een inkomstenbron. Hij is niet geïnteresseerd in de duurzaamheid van het pand maar in het rendement. TNT koos ervoor om de hele keten op één hoop gooien, en zette een tender uit in de markt van beleggers, bouwers en ontwikkelaars. Het resultaat was een ongebruikelijk samenwerkingsverband met het consortium Triodos-OVG. De drie partijen hebben afspraken gemaakt over de investeringen enerzijds en de voordelen (lager energiegebruik voor de huurder) anderzijds.

Zeer hoge ambitie
De Green Offices van TNT worden ontwikkeld met een zeer hoog ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid. In totaal gaat het om de ontwikkeling van circa 70.000 m2 aan duurzame kantoren op vijf locaties, te beginnen met het internationale hoofdkantoor in Hoofddorp. Triodos en OVG bouwen dit met de ambitie GreenCalc > 1000 punten en LEED Platinum.

Langetermijnrelatie
TNT treedt op als huurder, het consortium is verantwoordelijk voor het duurzaam ontwerpen, bouwen, beheren, beleggen en onderhouden van de TNT Green Offices. Uniek voor de samenwerking is dat het consortium met TNT een langetermijnrelatie aangaat om de gestelde duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen garanderen. Realisatie en beheer gebeuren in een innovatieve contractvorm. Binnen de ketensamenwerking levert het consortium van Triodos-OVG de vierkante meters en de (duurzame) energie. Huurder TNT betaalt daarvoor een contractueel vastgelegd tarief, waardoor de total cost of ownership inzichtelijk wordt.

Maatregelen
Architect Paul de Ruijter ontwierp voor TNT een compact hoofdkantoor met veel daglicht en een atrium. Het gebouw is optimaal georiënteerd ten opzichte van de zon. Het warmteoverschot in de zomer en het koudeoverschot in de winter worden in de bodem opgeslagen door middel van warmte-koudeopslag. De Chameleon Skin-gevel past zich aan de zon aan door middel van lamellen. Deze slimme zonwering houdt de warmte van de zon buiten, zodat minder koeling nodig is. Daglicht krijgt de kans diep naar binnen te vallen, zodat minder kunstlicht nodig is. Licht verontreinigd afvalwater (afkomstig van keuken, douche, wastafel en (af)wasmachine) en hemelwater worden opgevangen, gezuiverd en hergebruikt voor bijvoorbeeld toiletspoeling en schoonmaak.
 
Greenmachine
Een Biodiesel Warmtekrachtkoppeling wekt de resterende energie op. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van tweede of derde generatie biodiesel van rest- en afvalproducten of plantaardige olie afkomstig van planten die groeien op niet-vruchtbare grond. Inclusief de biodiesel WKK heeft het TNT green office een EPC van -2,23. Zonder deze greenmachine heeft het gebouw een EPC van circa 0,79. 
 

Kenmerken

Aantal m2 vloeroppervlak in project

16136

Projecttype

Nieuwbouw utiliteitsbouw

Beschrijving concept

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): 0,2 dm³/s.m²
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: 1,4 W/m2.K
- U-waarde deuren: 1,4 W/m2.K
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : 3,5 m².K/W
- Rc-waarde dak : 4,0 m².K/W
- Rc-waarde bg vloer: 3,0 m².K/W

Installatietechnische kenmerken
- Conversie/opwekking: bio WKK op slachtafval, tevens WP+LTV
- Opslag/buffering: WKO + WKO
- Afgifte: klimaatplafonds
- Regeling klimatisering: intelligent GBS, WAR, tijdgestuurd en aanwezigheidgestuurd
- Zonneboiler: 5 m2
- Koeling: via WKO
- type ventilatie: gebalanceerd
- regeling ventilatie: Aanwezigheid+CO2
- Qprimair gebouwgebonden (volgens EPC) -585 MJ/jaar/m²

Overige energiemaatregelen:
- vaste buitenzonwering
- atrium voor daglichttoetreding
- compact gebouw
- zonwerend glas: ZTA 0,30

Bouworganistatie

DBMFO

Monitoring

Monitoring NESK door AgNL.

Geleerde lessen

UKP NESK project. UKP NESK is een afkorting van Unieke Kansen Programma 'Naar energieneutrale scholen en kantoren', een subsidieregeling. Deze subsidie van de overheid is in 2010 aan projecten gegeven die zich onderscheiden door energiezuinigheid, duurzaamheid en organisatorische innovaties in de bouwkolom. De projecten moeten bovendien een voorbeeld en inspiratiebron zijn voor andere partijen in de markt.

Energie:

CO2 neutraal en zeer hoge GreenCalc score

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Volker Wessels , OVG, Triodos
Opdrachtgever: TNT
Architect: Architectenbureau Paul de Ruiter

Media

Links

Service menu right