Verkadefabriek 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

Meer artikelen

Omschrijving

Een uitgebreide renovatie van dit gebouw (1950) vond plaats in 2004. Deze projectbeschrijving betreft de verdere verduurzaming tot energielabel A+ en een uitbreiding (filmzalen met dakterras en glazen kas). Nog steeds een goed voorbeeld.

Projectsamenvatting

‘s-Hertogenbosch wil als gemeente in 2050 klimaatneutraal zijn. Alle gemeentelijke gebouwen moeten in 2018 minstens een energielabel B hebben. Het gevolg is dat een selectie van 159 gebouwen uit het bezit van de gemeente op de nominatie staan om verduurzaamd te worden. De Verkadefabriek was een eerste pilot en is succesvol gebleken. Voordeel was dat de Verkadefabriek als huurder bereid was om vergaand mee te denken en mee te investeren. Dat komt omdat duurzaamheid in hun eigen beleid is opgenomen.

Kunstencentrum de Verkadefabriek
In een wafelfabriek van de Koninklijke Verkadefabrieken NV, omstreeks 1950 ontworpen door architect A. Eibrink en gelegen aan de noordkant van de binnenstad van 's-Hertogenbosch, is sinds 2004 het centrum voor podiumkunsten De Verkadefabriek gehuisvest. Het centrum speelt in op de vervagende grenzen tussen kunstvormen en brengt optredens, debatten en ontmoetingen in één gebouw bij elkaar. De voormalige productiehal met een licht sheddak en de verpakkingshal onder een groot betonnen tongewelf zijn herbestemd tot respectievelijk repetitieruimtes voor drie theatergroepen en een grand-café met kantoorruimtes. In een nieuw gebouwd deel zijn twee theaterzalen en drie filmzalen ondergebracht. Het complex is in 2009 wegens groot succes uitgebreid met twee extra filmzalen. De uitbreiding is voorzien van een dakterras en een glazen kas die fungeert als blikvanger.

Energielabel A+
Het gebouw was verouderd en had een energielabel G. In 2004 heeft de Verkadefabriek een ingrijpende renovatie ondergaan en in 2009 is het nog verder verduurzaamd tot energielabel A+. Op basis van een energieprestatieadvies zijn de bestaande installaties compleet vervangen door moderne installaties. Met technologisch betere installaties maak je al gelijk een enorme energiesprong. In het gehele pand is nieuwe dak– en gevelisolatie toegepast. Er is een slim luchtbehandelingssysteem geïnstalleerd, die per ruimte is ingeregeld en die zich aanpast aan de bezettingsgraad. Met het nieuwe gebouwbeheersysteem wordt het energieverbruik continu gemeten en gemonitord.

Toekomstplannen
De Verkadefabriek wilde zelf haar capaciteit van het aantal zonnepanelen uitbreiden. Er lag 180 m² aan zonnepanelen op het dak, daar is 115 m² extra bijgeplaatst. Ook gaat het culturele centrum mogelijk haar verlichting vervangen door LED-verlichting.

Kenmerken

Projecttype

Multifuntioneel - Renovatie & onderhoud

Energievoorziening

Collectief op bouwblokniveau

Beschrijving concept

Installatietechnische kenmerken
- PV: 295 m²
- type ventilatie: slim luchtbehandelings systeem
- regeling ventilatie: ruimte gestuurd

Overige energiemaatregelen:
- gebouwbeheersysteem continu monitoring

Geleerde lessen

Advies voor andere gemeentes:
Leendert Odijk, team coördinator Bouw & Onderhoud, onderdeel van de afdeling Maatschappelijk Vastgoed bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch adviseert: “Het is belangrijk om als gemeente een duurzaamheidsambitie uit te spreken voor je vastgoed, maar zorg wel dat er middelen beschikbaar komen. Zonder middelen wordt het heel lastig om die ambities van bestuurders te behalen. We zijn blij dat er een Energiefonds is om het onrendabele deel te dekken. Bijkomend voordeel is dat we werken met een centrale afdeling Maatschappelijk Vastgoed die al het gemeentelijk vastgoed beheert en onderhoudt. Bij andere gemeenten zie je dat het vastgoed versnipperd is georganiseerd over de verschillende afdelingen”.

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: BDW Bouwgroep , Van den Bouwhuijzen
Opdrachtgever: Gemeente 's-Hertogenbosch
Architect: Bierman Henket architecten
Installatietechnische en/of energetischadviseur: DHV Den Haag, Huisman & Van Muijen, Peutz

Media

Links

Service menu right