Verpleeg- en Reactiveringscentrum Bertilla Drachten, Friesland

Meer artikelen

Omschrijving

Door creatief met financiële uitdagingen om te gaan is er een vormtechnische oplossing gevonden voor een koelingsvraagstuk, waardoor er niet geïnvesteerd hoefde te worden in een installatie.

Projectsamenvatting

Het Verpleeg- en reactiveringscentrum Bertilla heeft met beperkte middelen 30% energiebesparing weten te realiseren. Voor dit resultaat heeft Bertilla de Novem Energy Care Award ontvangen.

Financiële uitdaging
De installatie van een koelsysteem bleek een te grote investering te zijn voor het project, maar wel noodzakelijk voor het interne klimaat van de bungalows. Gevoed door deze financiële uitdaging hebben bouwteam en architect gezamenlijk gezocht naar goedkopere alternatieven, wat resulteerde in een vormtechnische oplossing. Namelijk door enkele woningen uit te voeren met een puntdak. De ruimte onder deze puntdaken werkt als een opslagplaats voor warmte, dit creëert een natuurlijke buffer en minimaliseert de koelingsvraag. Hierdoor is er niet alleen bespaard op de installatiekosten, maar ook op het toekomstig energieverbruik.

Dergelijke creatieve en winstgevende oplossingen in combinatie met uiteraard een buitengewoon gedegen isolatie hebben een 30% energiebesparing opgeleverd ten opzichte van de wettelijke norm in 2003.

Kenmerken

Aantal m2 vloeroppervlak in project

17000

Projecttype

Gezondheidszorg - nieuwbouw
Gezondheidszorg - Renovatie & onderhoud

Beschrijving concept

Vormtechnische oplossing voor koeling aan de hand van een natuurlijke buffer onder de puntdaken van enkele woningen.

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: De Groot Vroomshoop
Opdrachtgever: ZuidOostZorg
Architect: van Manen en Zwart
Installatietechnische en/of energetischadviseur: Sijperda-Hardy

Media





















Links

Meer informatie

toolkitforyou.nl

Service menu right