Vitens Vestiging Utrecht, Utrecht

Meer artikelen

Omschrijving

Een uitstekend voor beeld van integreren van functies: het weren van verkeerslawaai en een klimaatgevel. In de zomer frisse lucht via schuifdeuren zonder (grote) geluidoverlast. In de winter energiebesparing door de dubbele gevel.

Projectsamenvatting

Het bestaande gebouw was installatietechnisch geheel verouderd. De doelstelling was om het gebouw geheel te strippen en opnieuw op te bouwen met de nadrukkelijke wens om het energieverbruik drastisch te verminderen.

Klimaatgevel
Uitgangspunt van de revitalisering van het hoofdkantoor van Vitens in Utrecht, gelegen langs de snelweg A2, was dat de ramen van de vliesgevel open konden voor ventilatie, zonder overlast te hebben van extreme geluidshinder. De klimaatgevel maakt het mogelijk om frisse lucht binnen te laten door middel van de schuifdeuren open te zetten. De gevel functioneert ook als geluidsscherm en is daarnaast een prachtige constructie van glas en staal. Bovendien is de gevel een zuiniger alternatief voor air conditioning.

Constructie
Oskomera ontwierp, samen met de Amerikaanse architect Rijk Rietveld, een 300 ton wegende tweede huid die hangt aan het dak. Doordat het geluidsscherm enigszins bol loopt, kraagt de ophangconstructie op enkele punten vele meters uit, waardoor een forse trekkracht wordt uitgeoefend op de in de dakopbouw weggewerkte staalconstructie. Door de afwijkende maatvoering van het bestaande gebouw ten opzichte van de afwijkende vorm van de 2e huidgevel moest het gehele gebouw 3D digitaal ingemeten worden.
Om de horizontale druk door wind en zuiging te kunnen opvangen is de tweedehuidgevel om de drie verdiepingen (circa 10,80 meter) afgesteund op de vloeren van het gebouw. Om de slankheid van de gevel in stand te houden heeft Oskomera een aantal zaken speciaal ontwikkeld.

Kenmerken

Aantal m2 vloeroppervlak in project

10500 m2

Projecttype

Kantoor - Renovatie & onderhoud

Beschrijving concept

Maatregelen:
- Klimaatgevel
- Klimaat neutrale installatie waarbij het klimaatplafond kan koelen en verwarmen

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Voormolen Bouw B.V.
Opdrachtgever: Hydron Midden Nederland
Architect: Rietveld Architects

Media

Afbeeldingen

Rietveld Architects

Links

Service menu right