WNF hoofdkantoor Zeist, Utrecht

Meer artikelen

Omschrijving

Als renovatieproject het eerste CO2-neutrale gebouw in Europa, met GreenCalc-score 269. Met passieve middelen wordt een goed binnenklimaat bereikt. Als voorbeeld van ingrijpende renovatie en door de hoge gerealiseerde ambitie en innovatieve aanpak blijft dit een gebouw met iconische waarde.
 
Projectsamenvatting
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vond in Zeist een nieuw onderkomen in een zeer energiezuinig gerenoveerd kantoorgebouw. Als renovatieproject is dit het eerste CO2-neutrale gebouw in Europa. Omdat de klimaatverandering een van de ernstigste bedreigingen van de natuur is, wil het WNF laten zien dat aantrekkelijke huisvesting goed samengaat met hoge eisen aan natuurvriendelijkheid en duurzaamheid.

Nieuw leven voor oud laboratorium
Voor de nieuwe behuizing is een leegstaand en vervallen laboratorium met een grondige renovatie nieuw leven ingeblazen. De visie van het WNF op duurzaam bouwen is van begane grond tot dak consequent doorgevoerd. Architectenbureau RAU transformeerde het sombere gebouw tot een licht en transparant kantoor. De ingang werd verplaatst van de noordkant naar de zonnige zuidzijde.
Het gebouw maakt gebruik van innovatieve klimaattechnieken zoals:
- stralingsverwarming en koeling via “klimaatmatten” (watervoerende buisjes van ca. 4 mm diameter) in de oppervlakte van de plafonds;
- warmte- en koudeopslag in de bodem;
- natuurlijke ventilatie;
- drievoudig glas en fotovoltaïsche panelen (elektriciteit) en zonnecollectoren (warm water) op het dak.

Duurzame behuizing voor mens en dier
Bij de renovatie is alleen verantwoord gekapt hout met het FSC-keurmerk verwerkt. Voor de trapleuningen is voor het eerst in Europa FSC-gecertificeerde bamboe gebruikt. Op de vloer ligt tapijt van gerecyclede vloerbedekking. In de buitenmuren zitten nestkastjes voor vogels en verblijfplaatsen voor vleermuizen.
Het WNF-hoofdkantoor ligt op het historische landgoed Schoonoord. Samen met de stichting Het Utrechts Landschap, de gemeente Zeist, lokale milieugroepen en scholengemeenschap Schoonoord gaat het WNF het landgoed in oude glorie herstellen. Dit is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht en de Louisa van de Velden Stichting.

Kenmerken

Projecttype

Kantoor - Renovatie & onderhoud

Beschrijving concept

Voormalige agrarische laboratorium uit de jaren 50 werd omgebouwd tot het eerste CO2 - neutrale en zelfvoorzienende kantoorgebouw van Nederland. Driedubbel glas met houten lamellen. PV- cellen op het dak;warmtepomp met energieopslag in de bodem.

Energie:

EI=0,49 (EPA-U), CO2 emissie vrij, GreenCalc 269.

Betrokkenen

Opdrachtgever: WNF
Architect: RAU Architectenbureau

Media

Afbeeldingen

RAU Architectenbureau

Links

Service menu right