Wonen Wateringen Wateringen, Zuid-Holland

Meer artikelen

Omschrijving

Verbeterde isolatie bij renovatie 125 huurwoningen die daardoor van energielabel F en G naar B gaan.

Projectsamenvatting

Bij de renovatie van 125 huurwoningen in de Oranjewijk in Wateringen is vooral ingezet op isolatie om energiebesparing te realiseren. Dit levert een verbetering van het comfort en een verlaging van de energiekosten op voor bewoners, maar ook het straatbeeld is er door verlevendigd. De eerste 24 woningen zijn na isolatie afgewerkt met stucwerk. Daarnaast is een aantal huizenblokken afgewerkt met een laag steenstrips en de laatste groep woningen die voor renovatie in aanmerking kwamen, is geïsoleerd met houtskeletbouw.

Alle drie de methoden leveren qua isolatie vergelijkbare resultaten, maar de afwisselende gevels zorgen voor een gevarieerd straatbeeld. Behalve de gevels, zijn ook de daken geïsoleerd. Woningen die nog geen dubbelglas hadden, hebben HR++ glas gekregen en als de aanwezige ketel aan vervanging toe was, werd een HR-ketel geplaatst. De woningen gingen daardoor van een F- of G-label naar een B-label voor energie.

Een belangrijk leerpunt uit dit project is de communicatie met huurders. Door deze vroeg in het proces te betrekken en mee te laten denken over oplossingen, kon de overlast die een renovatie met zich meebrengt, beperkt worden.

Dankzij deze renovatie kunnen de woningen weer 25 jaar mee. De woningcorporatie Wonen Wateringen besteedde per huis 60.000 euro om dit te realiseren. Om deze investering terug te verdienen, wordt een deel van de woningen verkocht aan jonge mensen. De corporatie ziet graag dat de Oranjewijk een gemêleerde buurt wordt. Door een constructie waarbij de woning weer terugverkocht wordt aan Wonen Wateringen, heeft de corporatie de middelen om projecten als deze renovatie uit te voeren.

Voor de huurders betekende de renovatie dat hun huur wat omhoog ging. Dit leidde niet tot veel problemen omdat de corporatie een duidelijk beeld had geschetst van de verhoging en de energiebesparingen die de renovatie op zou leveren. De woningen kregen meer comfort en een deel van de huurverhoging was terug te verdienen door de lagere energielasten.

Kenmerken

Aantal woningen in project

125

Projecttype

Hoekwoning - Renovatie & onderhoud
Rijwoning - Renovatie & onderhoud

Beschrijving concept

Gevelisolatie: thermosteen, purschuim 80 mm, Dakisolatie: PUR-schuim 73 mm, HR++ glas
,HR-ketel (alleen indien oude ketel aan vervanging toe was).

Geleerde lessen

- De maatvoering van steenstrips luistert heel nauw, vooral rondom de kozijnen, waar ingekorte steenstrips snel zichtbaar zijn.
- Vooral op het gebied van overlastbeperking voor bewoners is veel geleerd. Zoals bij het plaatsen van ramen: bij de eerste woningen die gerenoveerd werden, kwamen ramen die naar binnen opengaan. Lastig als mensen luxaflex hebben of zaken op de vensterbank hebben staan.
- Door gebruik te maken van houtskeletbouwtechniek wordt de overlast voor bewoners tot een minimum beperkt.
- Er is goed geluisterd naar praktische adviezen en ideeën van bewoners zoals het plaatsen van verhuisramen aan de voor- en achterzijde van de woningen.
- Bewoners zijn vroeg begonnen bij de plannen en goed op de hoogte gehouden.
- Door transparante te zijn naar de huurders over de huurverhoging vindt het overgrote deel deze verhoging redelijk omdat het comfort ook is toegenomen.

Energie:

Energielabel van F en G verbeterd naar B.

Betrokkenen

Opdrachtgever: Wonen Wateringen

Media

Links

Service menu right