Zweedse proefwoning Planhus Goutum, Friesland

Meer artikelen

Omschrijving

Nieuwbouw van een vrijstaande prefabwoning afgewerkt met PV panelen dat voorziet in energievraag van huis en electrische auto.

Projectsamenvatting

In Goutum is een woning gebouwd op basis van een in Zweden ontwikkeld prefab woningsysteem, dat gebaseerd is op de reductie van de CO2-voetprint. Gevel en dak zijn met PV-panelen afgewerkt, die een overschot aan stroom leveren, inclusief energie voor de elektrische auto.

PV-panelen
De hele zonzijde van het dak en de gevel zijn met CIS (koper, indium, selenide) PV-panelen afgewerkt, de andere zijde van het dak heeft zwarte dakpannen en de overige gevels zijn voorzien van zwarte afgewerkte houten schroten. De PV-panelen vormen tevens de waterkerende laag. Het voordeel van de CIS PV-techniek ten opzichte van PV-panelen op basis van kristallijne silicum is dat deze minder afhankelijk is van de hoek waaronder het licht invalt en dat deze bij grijs weer meer rendement oplevert.

Energiebalans
De 125m² PV-paneel hebben een berekende opbrengst van 9600 kWh/jaar. Het verbruik in de woning is berekend op 5500 kWh op jaarbasis voor koken, wassen, apparatuur, media, verlichting, verwarming, etc. Daarnaast is er 3000 kWh voor het aansluitpunt van de elektrische auto in de carport gereserveerd. Daarmee kan 30.000 km worden gereden. De rest wordt teruggeleverd aan het net.

Eén ton CO2 per jaar
De prefab woonlijn – Bright Living – is ontworpen door de Zweedse architect Gert Wingårdh, samen met Volvo Cars en A-hus. Uitgangspunt was de ‘one tonne life’-doelstelling. Deze doelstelling houdt in dat je per persoon maar 1 ton (1000 kg) CO2 per jaar zou mogen verbruiken. Gemiddeld ligt de CO2-voetprint in Zweden op 7,3 ton per persoon per jaar en in Nederland op circa 10 ton.
In 2011 is een experiment gedaan bij een gemiddeld Zweeds gezin met pubers. Met intensieve coaching is er een CO2-reductie van ruim 60% behaald. De grootste reducties werden gehaald door de behuizing en de elektrische auto van Volvo. Vóór het project verbruikte het gezin zo’n 29.000 kWh per jaar. Gedurende het project zakte dit naar 6000 kWh, terwijl de PV-panelen een overschot opleverden van 1500 kWh. Meer informatie vind u hieronder bij de kop Links 'One Tonne Life concept'.

 

Kenmerken

Aantal m2 vloeroppervlak in project

123

Projecttype

Vrijstaand - nieuwbouw

Beschrijving concept

Vorm en oriëntatie
- vloeroppervlak woning: 123 m²
- aantal bouwlagen: 1
- oriëntatie: zongericht

Bouwkundige kenmerken/schil
- luchtdichtheid (Qv;10 waarde): 0,5 dm³/s.m² (na blowerdoortest zijn aanvullende verbeteringen doorgevoerd)
- U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: 1,0 W/m².K
- U-waarde deuren: 1,0 W/m².K
- Gemiddelde Rc-waarde dichte geveldelen : 6,0 m².K/W
- Rc-waarde dak : 6,67 m².K/W
- Rc-waarde bg vloer: 5,0 m².K/W

Installatietechnische kenmerken
- Conversie/opwekking: all-electric, electrische stralingspanelen in het plafond
- afgifte: vloerverwarming en LT-radiatoren
- zonneboiler: 6,9 m²
- PV panelen: 76+37 m²
- type ventilatie: gebalanceerde ventilatie
- regeling ventilatie: CO2-regeling

Overige energiemaatregelen:
- extern onverwarmd tochtportaal
- extern onverwarmde wintertuin met glasdak
- volledig elektrisch

Monitoring

Het project wordt gedurende twee jaar gemonitord door de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, waarbij de verschillende gebruiksgroepen, zoals verwarming, verlichting, koken en wassen, afzonderlijk onder de loep worden genomen.

Geleerde lessen

Bouwsom circa 261.000 euro, excl.btw

Energie:

Energieneutraal of Energieproducerend All Electric geen warmtepomp ‘one tonne life’-doelstelling

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Planhus , TMO Houtbouw
Opdrachtgever: Particulier
Architect: Gert Wingårdh
Installatietechnische en/of energetischadviseur: Adviesbureau BAHF Oentsjerk , Planhus Nederland

Media

proefwoning

Energieconcept bron: Nieman

Afbeeldingen

Website Huis vol Energie

Video


Energieneutrale woning Planhus

Links

Service menu right