Zwembad de Geusselt Maastricht, Limburg

Meer artikelen

Omschrijving

Het duurzaamste zwembad van Nederland, CO2 neutraal.

Projectsamenvatting

Zwembad de Geusselt in Maastricht is het duurzaamste zwembad in Nederland en huisvest naast het zwembad ook nog een kleed- en clubgebouw voor buitensporten. Het is het hart van de ontwikkeling van het park waar het gesitueerd is.

CO2-neutraal
Bij de bouw van het zwembad is hoog ingezet op duurzaamheid met als resultaat een all-electric gebouw dat CO2-neutraal is en nagenoeg geheel via het cradle-to-cradle is gebouwd. Door een goede gebouwisolatie, regenwatercollectie, gebruik van zonnewarmte en een warmtepomp is de energievraag minimaal. De energie die nog nodig is voor het gebouw is gekoppeld aan een windmolen project.
De energievraag is maximaal gereduceerd, door het inzetten van een groot aantal maatregelen om energieverliezen terug te dringen. De energievoorziening is volledig gebaseerd op aardwarmte en elektriciteit, er is in het gebouw geen gasaansluiting. Ook het waterverbruik is geminimaliseerd door het inzetten van intensieve waterbehandeling, met gebruikmaking van ultra filtratie en om gekeerde osmose.
Ontwerp
De architecten hebben bij het ontwerp gelet op de principes van het C2C bouwen. In materiaalkeuze is te zien dat veel hout gebruikt is, en de gebouwvorm maakt gebruik van zonlicht waar nodig en mogelijk. Door functies slim en compact te plaatsen is de energievraag laag gehouden.

Kenmerken

Aantal m2 vloeroppervlak in project

10000

Projecttype

Multifuntioneel - nieuwbouw

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Beschrijving concept

Duurzaamheid is compleet doorgevoerd door het hele concept om zo een CO2 neutraal gebouw neer te zetten. Alles is volgens C2C principes gebouwd.

Energie:

De energie die nodig is is gekoppeld aan een windmolen project.

Betrokkenen

Bouwer/projectontwikkelaar: Grontmij
Opdrachtgever: Gemeente Maastricht
Architect: Koppert + Koenis Architecten

Media
 

Links

Service menu right