Crowdfunding | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Crowdfunding

Meer artikelen

Omschrijving

Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij een groep (vaak particuliere) investeerders en ondernemers samenwerkt en investeert in projecten. Door veel partijen bij elkaar te brengen, wordt vermogen bijeengebracht waarmee investeringen kunnen worden gefinancierd.

Enthousiaste mensenmassa

Werking

De groep brengt een aanzienlijk bedrag bij elkaar om projecten te financieren. Deze financieringsvorm wordt al jaren ingezet in de filmwereld en de muziekindustrie. Internet stelt kunstenaars in staat direct de stap naar het grote publiek te maken. Maar het principe is ook voor andere doelen toe te passen.
In het geval van (duurzame) gebiedsontwikkeling worden investeerders vooral geworven onder de bewoners en gebruikers van het gebied. Een voorbeeld hiervan is het aandeelhouderschap van wijkbewoners in windmolens of andere duurzame vormen van energieopwekking. Met crowdfunding krijgen (toekomstige) bewoners en belanghebbenden een bepalende stem krijgen in de gebiedsontwikkeling.

Er zijn inmiddels ook crowdfunding-platforms die zich richten op de buurt of de wijk: voorjebuurt.nl.

Sterk

  • Het ophalen van geld wordt gedaan en administratief beheerd door een derde.
  • Ook niet vermogende investeerders kunnen een belangrijke rol hebben in de ontwikkeling van een bedrijf of een gebied.

Zwak

  • Het betreft in veel gevallen slechts een deel van de totaal benodigde investering.

Voorbeelden

voorbeeld 1: Veerdienst TESO, Texel
voorbeeld 2: Herhuisvesting WORM, Rotterdam
voorbeeld 3: Key West Beachhouse Utrecht

Meer informatie

De grootste crowdfunding platforms zijn:
Geldvoorelkaar.nl
Symbid

Voorbeeld 1

Veerdienst TESO - Texel         

 

TESO onderhoudt sinds 1907 de veerdienst tussen Den Helder en Texel.

Het bedrijf heeft een groot draagvlak op het eiland. Van de drieduizend aandeelhouders is het grootste gedeelte Texelaar. Het is dus een voorbeeld van crowdfunding, nog voordat het begrip bestond. Sinds de oprichting van TESO is het doel hetzelfde gebleven: een goede, betaalbare bootverbinding tussen Texel en de vaste wal. Winstbejag is niet aan de orde bij TESO. De kwaliteit van de dienstverlening en een stabiele verbinding staan voorop. De winst wordt geïnvesteerd in veiligheid, kwaliteit en continuïteit. Daarbij staat het belang van de reiziger voorop.

   

Voorbeeld 2

Herhuisvesting WORM - Rotterdam      

  

Cultuurpodium WORM in Rotterdam financiert de doorstart met behulp van crowdfunding. Het podium becijferde € 1,6 miljoen nodig te hebben voor de verhuizing naar een nieuwe locatie. De gemeente leverde € 1 miljoen, en voor de resterende € 600.000 riep WORM mensen op om te doneren. Inmiddels is er ruim € 200.000 binnengekomen, waaronder een donatie van € 100.000 van de Stichting DOEN, het fonds van de goededoelenloterijen.

Joost Bult, pr-medewerker van WORM: "Zonder crowdfunding gaat het lastig worden. Dan moeten we het geld toch ergens anders vandaan halen. Wij zijn bij deze middelen uitgekomen, omdat we geloven dat het zou moeten werken, omdat mensen zich met ons verbonden voelen. Je koopt een aandeel in WORM, een maatschappelijk aandeel met avant-gardistisch rendement in het programma. En je krijgt cultuur voor je geld terug."

     

Voorbeeld 3

Key West Beachhouse Utrecht           

  

Utrecht krijgt zijn eigen strandpaviljoen! Door crowdfunding worden gasten en investeerders betrokken bij de ontwikkeling van Key West Beach. De ondernemers creëren hiermee betrokkenheid en zien investeerders als ambassadeurs.

Investering

De totale investeringsopzet bedraagt € 489.000. De gemiddelde doorlooptijd van een bankfinanciering voor een horecaproject duurt erg lang en de banken zijn in het huidige klimaat niet al te makkelijk. Daarnaast heeft Geldvoorelkaar.nl zich ruimschoots bewezen als betrouwbare partner in crowdfunding. Investeerders ontvangen een special membership en kunnen, afhankelijk van de omvang van de investering, één jaar lang korting krijgen op de gehele rekening.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.