10 ondernemers alsnog geholpen voor TVL Q4 2020

Gepubliceerd op:
28 juni 2022

Als u TVL aanvraagt, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is dat u een bepaald minimum bedrag aan berekende vaste lasten hebt. Dat bedrag berekenen we met een percentage, dat per branche is bepaald. Het gaat binnen de TVL dus niet om de werkelijke vaste lasten. Bij de aanvraag van TVL Q4 2020 was dit niet voor iedereen duidelijk.

Ondernemer in fruitkraam

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beschikt over het gemiddelde aandeel van de vaste lasten in de omzet van uw branche, uitgedrukt in een percentage. Het aandeel van de vaste lasten in de omzet voor uw branche staat zo vast en hangt samen met uw SBI-code. U kunt uw SBI-code opzoeken om uw percentage vaste lasten te vinden, of de Adviestool raadplegen. Met de Adviestool ziet u in 3 stappen of u in aanmerking komt en voor welk bedrag. Als u uw KVK-nummer invult in de Adviestool, vindt u de SBI-code van uw hoofdactiviteit.

Informatie niet duidelijk genoeg

Vorig jaar ontvingen we 14 klachten van ondernemers. Zij begrepen de uitleg hierover op onze site niet goed of vonden deze te mager. De uitleg over de vaste lasten voor TVL Q4 2020 stond wel op onze site, maar de Adviestool van deze periode gaf deze uitgebreide uitleg niet. Na het advies van de Adviestool besloten zij niet aan te vragen.

De vastelastendrempel bij Q4 2020 was € 3.000,00 per kwartaal, op basis van het percentage vaste lasten dat bij de hoofdactiviteit hoort. Deze ondernemers dachten – door het advies van de Adviestool – dat het om werkelijke vaste lasten ging. Toen zij erachter kwamen dat ze wel hadden kunnen aanvragen, dienden zij een klacht in bij ons en bij de Nationale Ombudsman.

14 ondernemers mochten alsnog aanvragen

Wij hebben goede gesprekken gehad met de betrokken ondernemers. We hebben de Nationale ombudsman laten weten dat zij in deze uitzonderlijke situatie alsnog TVL Q4 2020 mochten aanvragen. 10 van de 14 voldeden ook aan alle overige voorwaarden en kregen de subsidie alsnog. 

Betere informatie in de Adviestool

Vanaf Q1 2021 staat er duidelijke informatie over de berekende vaste lasten in de Adviestool.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?