33 miljoen voor 4 Nederlandse start-ups uit het EIC Accelerator programma

Gepubliceerd op:
27 oktober 2023

4 Nederlandse start-ups halen in totaal € 33 miljoen aan financiering op in de derde ronde van 2023 van het European Innovation Council (EIC) Accelerator programma. Met dit aantal winnaars staat Nederland op een gedeelde 4e plaats van alle deelnemende lidstaten. 

Bedrijf starten

Het programma is onderdeel van Horizon Europe, het overkoepelende programma van de Europese Commissie (EC) dat het concurrentievermogen van Europa wil vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren.

De winnende start-ups

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) feliciteert de 4 winnende Nederlandse innovatieve start-ups. Gezamenlijk ontvangen zij € 10 miljoen aan subsidie en is er € 23 miljoen aan investeringen toegezegd. 

De winnende start-ups (niet op de foto):

  • Axelera AI: ontwikkelt een hard- en software platform voor o.a. generatieve kunstmatige intelligentie
  • Chaincraft: gebruikt organisch afval om duurzame vetzuren te ontwikkelen waarmee de industrie deze niet langer uit aard- of palmolie hoeft te halen.
  • Deftpower: ontwikkelt een laadplatform voor elektrische auto’s waarmee productie pieken en dalen in het elektriciteitsnetwerk worden opvangen door slimme inzet van de batterijen in de auto’s 
  • Skytree: gebruiken ruimtevaart technologie voor het efficiënt en betaalbaar oogsten van CO2 uit de buitenlucht voor toepassing in de glastuinbouw 

EIC Acceleratorprogramma

De European Innovation Council (EIC) ondersteunt innovatieve bedrijven: van fundamenteel onderzoek tot start-ups en scale-ups. De EIC richt zich op deep-tech innovaties. Het EIC Accelerator programma is hier een onderdeel van. Dit programma heeft als doel om individuele bedrijven te helpen om baanbrekende innovaties met een hoog risico en grote impact door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen.

RVO ondersteunt en adviseert bij aanvragen

RVO is het nationaal contactpunt voor Horizon Europe. Team IRIS van RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun projectvoorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten. De adviseurs van Team IRIS hebben alle 4 bedrijven ook geholpen.

Meer weten?

Heeft u vragen over het EIC Accelerator-programma? Of wilt u een projectvoorstel indienen en heeft u advies nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs door een e-mail te sturen naar: Accelerator@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?