37 miljoen voor 8 Nederlandse start-ups uit het EIC Accelerator programma

Gepubliceerd op:
29 juni 2023

8 Nederlandse start-ups halen in totaal € 37 miljoen aan financiering op in de tweede ronde van 2023 van het European Innovation Council (EIC) Accelerator programma. Hiermee heeft Nederland het grootste aantal winnaars in Europa. 

Bedrijf starten

Het programma is onderdeel van Horizon Europe, het overkoepelende programma van de Europese Commissie (EC) dat het concurrentievermogen van Europa wil vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren.

De winnende start-ups

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) feliciteert de 8 winnende Nederlandse innovatieve start-ups. Gezamenlijk ontvangen zij € 19 miljoen aan subsidie en is er € 18 miljoen aan investeringen toegezegd door de European Innovation Council. 

De winnende start-ups zijn:

  • GeNEWity: ontwikkelen een baanbrekende therapie voor het herstel van de thymus (ook wel zwezerik, een orgaan, red.) en daarmee het adaptieve immuunsysteem (dat deel van het immuunsysteem dat reageert nadat er contact met een ziekteverwekker is geweest).
  • Magneto: via magnetische koeling kan Magneto elektriciteit 25% efficiënter omzetten in koeling dan de huidige beste technologie.
  • Morphotonics: technologie om de productie op te schalen van waveguides voor Augmented Reality (AR)
  • Pats Drones: zet geluid, licht en ook drones in tegen ongedierte in de kas en maakt deze ‘bestrijders’ ook geschikt voor toepassing in boomgaarden.   
  • Orange Quantum Systems: maakt het mogelijk om meerdere quantumchips tegelijkertijd én veel sneller te testen.
  • Pamgene: ontwikkeling van nieuwe biomarker assays (proces voor gepersonaliseerde kankerbehandeling.
  • Stentit: heeft een stent ontwikkeld van oplosbare nanovezels voor natuurlijk herstel van bloedvaten. 
  • Thirona: maakt AI-software die CT-scans analyseert en kwantificeert, waarmee longartsen de optimale behandeling voor hun patiënten kunnen bepalen.

EIC Accelerator-programma

De European Innovation Council (EIC) ondersteunt innovatieve bedrijven: van fundamenteel onderzoek tot start-ups en scale-ups. De EIC richt zich op deep-tech innovaties. Het EIC Accelerator programma is hier een onderdeel van. Dit programma heeft als doel om individuele bedrijven te helpen om baanbrekende innovaties met een hoog risico en grote impact door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen.

RVO ondersteunt en adviseert

RVO is het nationaal contactpunt voor Horizon Europe. Team IRIS van RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun projectvoorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten. De adviseurs van Team IRIS hebben alle 8 bedrijven ook geholpen.

Meer weten?

Heeft u vragen over het EIC Accelerator-programma? Of wilt u een projectvoorstel indienen en heeft u advies nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs via een e-mail naar: Accelerator@rvo.nl.
 

Bent u tevreden over deze pagina?