39 miljoen voor Nederlandse start-ups in 4e ronde EIC Accelerator programma

Gepubliceerd op:
2 november 2022

6 Nederlandse start-ups halen in totaal € 39 miljoen aan financiering binnen in de 4e ronde van het European Innovation Council (EIC) Accelerator programma. Hiermee staat Nederland op plaats 3 van de landen die het meeste geld uit dit programma halen.

Het programma is onderdeel van Horizon Europe, het overkoepelende programma van de Europese Commissie (EC) dat het concurrentievermogen van Europa wil vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren.

De winnende start-ups

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) feliciteert de 6 winnende Nederlandse innovatieve start-ups. Zij krijgen in totaal € 13,2 miljoen subsidie en € 26 miljoen aan investering.

De winnende start-ups:

  • IMSystems: ontwikkelt een nieuwe mechanische aandrijving die robots in een productiestraat sneller en accurater maakt.
  • AugmedIT: zet augmented reality in voor het nauwkeuriger uitvoeren van hersenoperaties.
  • GBM Works: gebruikt trillingen en waterjets om monopiles voor windturbines op zee, sneller, goedkoper en met minder geluid te plaatsen.
  • SusPhos: haalt fosfaat uit slib van afvalwaterzuiveringsinstallaties als circulaire grondstof voor kunstmest en brandvertragers.
  • Solar Dew: maakt een paneel dat schoon en zeer goedkoop drinkwater produceert door inzet van nieuwe membraantechnologie en warmte van de zon.
  • Nowi: hun chips kunnen energie uit de omgeving (van bijvoorbeeld wifi) af tappen waardoor sensoren draadloos geplaatst kunnen worden.

EIC Accelerator-programma

De European Innovation Council (EIC) ondersteunt innovatieve bedrijven: van fundamenteel onderzoek tot start-ups en scale-ups. De EIC richt zich op deep-tech innovaties. Het EIC Accelerator programma is hier een onderdeel van. Dit programma heeft als doel om individuele bedrijven te helpen om baanbrekende innovaties met een hoog risico en grote impact door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen.

RVO ondersteunt en adviseert bij aanvragen

RVO is het nationaal contactpunt voor Horizon Europe. Team IRIS van RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun projectvoorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten. De adviseurs van Team IRIS hebben 5 van deze 6 bedrijven ook geholpen.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?