5e Patente Podcast: slimme uitvindingen uit Wageningen om COVID-19 op te sporen

Gepubliceerd op:
17 januari 2022
Laatst gecontroleerd op:
27 juni 2022

COVID-19 kun je ook op andere manieren opsporen dan met de PCR- of zelftest. In de 5e Patente Podcast van Octrooicentrum Nederland komen de nieuwe, innovatieve testmethoden van start-ups Scope Biosciences en InsectSense aan bod. Beide testen zijn ontwikkeld aan de Wageningen University. De start-ups gaan binnenkort met hun uitvindingen de markt op.

Scope Biosciences maakt voor de coronatest gebruik van een technologie waarvoor in 2020 de Nobelprijs voor de scheikunde werd uitgereikt. Het bedrijf haalde recent € 1 miljoen op voor verdere ontwikkeling. En bij InsectSense worden honingbijen getraind om corona op te sporen. De 2 mede-oprichters van de jonge ondernemingen vertellen in de podcast hoe hun producten werken, welk belang ze hechten aan het vastleggen van intellectueel eigendom en wat de rol van de universiteit is geweest. De podcast is nu te beluisteren via de gebruikelijke kanalen.

CRISPR-Cas

Niek Savelkoul is CEO van Scope Biosciences in Wageningen. Zijn bedrijf gebruikt de prijswinnende biotechnologie CRISPR-Cas voor de ontwikkeling van een supersnelle COVID-19-test. "CRISPR is van oorsprong een immuunsysteem dat heel specifiek virussen herkent en kapot knipt", vertelt Savelkoul. "Scope Biosciences ontwikkelde een subtype dat met behulp van kleurverschillen aangeeft of er een virus of bacterie aanwezig is." Savelkoul voegt er aan toe dat de test niet alleen corona kan aantonen, maar bijvoorbeeld ook ziekmakende bacteriën in kip. Hij gebruikt de metafoor van een bloedhond om de werking van de uitvinding uit te leggen. "Je houdt de hond een stukje van de genetische code van corona voor en stuurt 'm op pad om te gaan zoeken in het materiaal van een wattenstaafje dat in je neus is gestoken."

Honingbijen

Leon Schipper, de co-founder en COO van InsectSense, zet honingbijen in om corona op te sporen. Ook hij gebruikt voor zijn uitleg de vergelijking met een hond. "Denk maar aan een drugshond. Die train je 9 maanden en dan kan 'ie op Schiphol drugs ruiken. Wij trainen geen honden maar bijen om de geur van een ziekte, zoals corona, op te sporen. Die training duurt maar 5 minuten. Bijen hebben een fantastisch reukorgaan. Mijn zakenpartner Aria Samimi gebruikte zelfs bijen om landmijnen te vinden op basis van de geur van TNT. En het mooie is dat een test met bijen goedkoop en snel is. Bovendien zijn bijen overal ter wereld beschikbaar."

Onderzoek naar intellectueel eigendom

Zowel Niek Savelkoul als Leon Schipper benadrukken het belang van octrooien op intellectueel eigendom. Savelkoul zegt: "Scope Biosciences had nooit € 1 miljoen kunnen ophalen zonder de juiste octrooien. In het veld van CRISPR-Cas wordt enorm geïnvesteerd en de 1e vraag van een potentiële geldschieter is: "Hoe heb je de uitvinding vastgelegd?"
Leon Schipper hamert op de - vaak gratis - voorlichting door Octrooicentrum Nederland of KVK. "Je hoeft niet meteen een dure advocaat in te huren, maar het is wel heel belangrijk om goed geïnformeerd de markt op te gaan. Of je uiteindelijk wel of niet octrooi gaat aanvragen, is afhankelijk van veel factoren. Voor ons was het financieel onhaalbaar om wereldwijd octrooien vast te leggen, daarom hebben we andere keuzes gemaakt."

Luisteren?

Deze en andere podcasts van Octrooicentrum Nederland zijn te vinden via de gebruikelijke podcastkanalen:

Bent u tevreden over deze pagina?