60 vragen per dag over sancties Rusland

Gepubliceerd op:
15 maart 2022
Laatst gecontroleerd op:
27 mei 2022

Na de Russische invasie in Oekraïne heeft de EU diverse sancties aangenomen tegen Rusland. Deze sancties roepen veel vragen op bij ondernemers die in Rusland zakendoen. Ons Ondernemersloket Sancties Rusland heeft meer medewerkers ingezet om alle vragen te kunnen beantwoorden.

Het Ondernemersloket Sancties Rusland ging van start in 2014, toen Rusland de Krim annexeerde en er ook EU-sancties werden aangenomen. Begin februari had het loket nog 1 medewerker. Na de nieuwe EU-sancties kwamen er zoveel vragen binnen, dat het loket moest opschalen naar 6 medewerkers. Zij ontvangen dagelijks zo'n 60 vragen van ondernemers over de sancties – per telefoon, per mail en via de chat.

Vragen steeds complexer

Rinske van den Brink, Klantadviseur Rusland en betrokken bij het Ondernemersloket, vertelt dat het meestal gaat om 3 soorten vragen: Mag ik nog exporteren, mag ik nog zakendoen met iemand, en hoe zit het met betalingen? U kunt de veelgestelde vragen over de sancties Rusland nalezen op onze site. Ze worden verzameld op de pagina Q&A Oekraïne / Rusland.

Tjerk Opmeer, Directeur Internationale Programma's, vertelt dat ondernemers contact met ons opnemen met steeds complexere vragen. "Samen met de partners zoeken we naar passende antwoorden op de vragen die meer en meer maatwerk vragen."

Bezoek ministers aan het Ondernemersloket

Afgelopen maandag kreeg het Ondernemersloket bij RVO bezoek van 2 ministers: Liesje Schreinemacher, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, en Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat.

De ministers wilden weten wat voor soort vragen ondernemers stellen. En ze wilden ook kennismaken met de medewerkers die de ondernemers aan de lijn krijgen. Minister Adriaansens vroeg bijvoorbeeld hoe de sfeer is van een telefoongesprek met een ondernemer. Rinske antwoordde: "Ondernemers zijn heel begripvol en doen vaak meer dan dat er in de sanctiepakketten staat voorgeschreven."

De ministers waren onder de indruk van de snelheid waarmee het loket is opgezet. Abdeluheb Choho, algemeen directeur van RVO, zei hierover: "We doen waar we goed in zijn. Een crisis gaat als een bus door onze organisatie. Iedereen stapt in om het samen op te zetten."

Ook vragen over sancties?

Heeft u ook vragen over de sancties tegen Rusland? Bekijk de overzichtspagina Oekraïne en Rusland of neem contact op met het Ondernemersloket Sancties Rusland. Dat kan op alle werkdagen via 088 042 43 40. U kunt ook met ons mailen of chatten.

Personen op de foto (v.l.n.r.): minister Micky Adriaansens; minister Liesje Schreinemacher; Directeur Internationale Programma's Tjerk Opmeer; Algemeen directeur RVO Abdeluheb Choho; Verslaggever BNR; Klantadviseur Rinske van den Brink.

Bent u tevreden over deze pagina?