64 miljoen euro voor Nederlandse start-ups in 2e ronde EIC Accelerator programma

Gepubliceerd op:
2 januari 2022

10 Nederlandse start-ups haalden in totaal € 64 miljoen aan financiering binnen in de 2e ronde van 2021 van het vernieuwde European Innovation Council (EIC) Accelerator programma. 

Het programma is onderdeel van Horizon Europe, het overkoepelende programma van de Europese Commissie (EC) die het concurrentievermogen van Europa wil vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren.

De winnende start-ups

Wij feliciteren de 10 winnende Nederlandse innovatieve start-ups! Zij krijgen in totaal € 20,6 miljoen subsidie en € 43,7 miljoen aan investering.

  • Xeltis: ontwikkelt een kunstbloedvat om betere hart-bypass operaties te kunnen doen.
  • DENS: maakt een duurzame energie generator voor bouwplaatsen, om de CO2 uitstoot in de bouw te verlagen.  
  • Allero Therapeutics: ontwikkelt een immunotherapie om glutenallergie (coeliakie) te genezen. 
  • GATT Technologies: maakt een biologisch afbreekbare tape dat als hechtmiddel kan worden gebruikt bij darmoperaties.
  • NG sensors: maakt een draagbare massa-spectrometer om al heel vroeg in de agri-food keten contaminaties te detecteren. Deze innovatie maakt ons voedsel veiliger.
  • Fibriant: produceert recombinant fibrinogeen, een eiwit dat voorkomt in ons bloed en een belangrijke rol speelt bij bloedstolling, weefselherstel en afweerreacties. 
  • Dawn Aerospace: ontwikkelt technologie voor duurzame nanosatelieten voor in de ruimte. 
  • AquaBattery: maakt een duurzame, goedkope batterij op basis van zoutwater om groene energie op te slaan. 
  • Sympower: maakt een stabiel en betrouwbaar elektriciteitsnet op basis van groene energie mogelijk. Sympower regelt de energievraag, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen op piekmomenten niet meer nodig is.
  • QphoX: bouwt 's werelds eerste Quantum modem, dat kwantumcomputers aan elkaar verbindt. 

EIC Accelerator programma

De European Innovation Council (EIC) ondersteunt innovatieve bedrijven: van fundamenteel onderzoek tot start-ups en scale-ups. De EIC richt zich op deep-tech innovaties. Het EIC Accelerator programma is hier een onderdeel van. Dit pogramma heeft als doel om individuele bedrijven te helpen om baanbrekende innovaties met een hoog risico en grote impact door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen.

RVO ondersteunt en adviseert bij aanvragen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het nationaal contactpunt voor Horizon Europe. Team IRIS van RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun projectvoorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten. De adviseurs van Team IRIS hebben 9 van deze 10 bedrijven ook geholpen.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?