84 beurzen voor postdoctoraal onderzoek in Nederland via Marie Skłodowska-Curie Actions

Gepubliceerd op:
6 maart 2023

Voor de Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Postdoctoral Fellowships call van 2022 selecteerde de Europese Commissie in februari 84 onderzoekers voor een MSCA-project in Nederland. Door dit programma kunnen de onderzoekers uit het buitenland 2 of 3 jaar bij een Nederlandse organisatie aan de slag met een postdoctorale beurs (fellowship).

Elke van de 84 onderzoekers heeft een eigen project bij een universiteit, kennisinstelling, publieke organisatie of bedrijf.

Hoger slagingspercentage voor Nederland

De Europese Commissie kende in totaal 1235 beurzen toe. De meeste beurzen zijn uitgedeeld voor projecten binnen de sociale wetenschappen en levenswetenschappen.

In totaal ontvangen Nederlandse organisaties ruim € 16 miljoen aan financiering uit de call. Voor Nederland was het slagingspercentage beduidend hoger dan dat van de rest van Europa. Van de onderzoekers die een voorstel indienden om bij een Nederlandse organisatie te werken, kreeg 24% een beurs toegekend. Voor heel Europa was het gemiddelde slagingspercentage 17,5%.

Team IRIS van RVO ondersteunt

Onze adviseurs van Team IRIS hebben ook bij dit programma een ondersteunende rol voor projectvoorstellen binnen Nederland. Zo konden onderzoekers voorafgaand aan de call vragen stellen over de voorwaarden van het programma en het schrijven van hun projectvoorstel. Onze adviseurs lazen daarnaast conceptvoorstellen en gaven advies aan de onderzoekers hoe zij hun voorstel konden versterken.

Nieuwe MSCA-calls in 2023

Wilt u onderzoek doen in het buitenland of onderzoekers uit het buitenland in dienst nemen? Dan is het MSCA-programma wellicht ook interessant voor u. De actie Postdoctoral Fellowships biedt individuele internationale beurzen voor meer ervaren onderzoekers. Maar er zijn ook nog andere acties, zoals Doctoral Networks dat trainingsnetwerken biedt voor het opleiden van beginnende onderzoekers.

Bekijk een overzicht van alle acties en alle calls voor 2023.

Meer weten?

In opdracht van:
Bent u tevreden over deze pagina?