Aanvraag prijsplafond (CEK23) voor energieleveranciers van start

Gepubliceerd op:
9 december 2022

Het prijsplafond gaat per 1 januari van start. Vanaf maandag 12 december vragen energieleveranciers de subsidie bij ons aan, om de energierekening van kleinverbruikers in Nederland te verlagen.

Het tijdelijke prijsplafond (CEK23) geldt voor heel 2023, voor alle huishoudens en andere afnemers met een kleinverbruikersaansluiting op het elektriciteits- en gasnet of op een warmtenet. De prijs- en verbruiksplafonds zijn zoals eerder aangekondigd: € 1,45 per kuub (m3) gas tot een verbruik van 1200 m3, € 0,40 per kilowattuur (kWh) stroom tot een verbruik van 2900 kWh en € 47,38 per gigajoule (GJ) tot een verbruik van 37 GJ warmte voor huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief uit hun energiecontract.

De kleinverbruiker hoeft niets te doen

Consumenten en alle andere kleinverbruikers hoeven zelf niets te doen om de korting op de energierekening te ontvangen. De energieleveranciers voeren het prijsplafond uit. Energieleveranciers vragen bij ons een voorschot aan. Dat voorschot is gebaseerd op een inschatting van de hoeveelheid elektriciteit, gas en/of warmte die de energieleverancier denkt te leveren en het verschil tussen de contracttarieven en het prijsplafond. Heeft een kleinverbruiker een vraag over de persoonlijke situatie, dan verwijzen we door naar de eigen energieleverancier.

Aanvraagformulier alvast beschikbaar

Het kabinet heeft bij de uitwerking van het prijsplafond nauw contact onderhouden met de Europese Commissie (EC) om ervoor te zorgen dat het prijsplafond voldoet aan de eisen van het Europese staatssteunkader. Er is goede hoop dat de EC de formele goedkeuring van de regeling uiterlijk 15 december geeft, waardoor we de eerste voorschotten nog voor het einde van het jaar kunnen uitbetalen. Energieleveranciers kunnen vanaf maandag 12 december al wel de aanvraag doen.

Meer weten?

Subsidieregeling bekostiging plafond energietarieven kleinverbruikers 2023 (CEK23)

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?