CIRCO en ‘LaNSCO’ naar Europese finale EEPA

Gepubliceerd op:
10 juli 2023

CIRCO en LaNSCO vertegenwoordigen Nederland tijdens de Europese finale van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA). In november nemen zij het op tegen de meest originele en succesvolle initiatieven van publiek-private partnerschappen uit de EU. Op 6 juli maakte de jury de 2 winnaars van de Nederlandse voorronde bekend.

Alle pitchers bij de  EEPA-verkiezing. Circo en LaNSCO staan links op de foto

CIRCO

CIRCO activeert productiebedrijven en creatieve professionals om concreet aan de slag te gaan met circulair ontwerpen. Want het ontwerp van een product bepaalt zo’n 80% van de duurzaamheid van het product. Door producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen wordt circulair ondernemen in veel gevallen mogelijk. Hiervoor ontwikkelde CIRCO een – inmiddels bewezen – methode waarmee in Nederland en internationaal al meer dan 2.000 bedrijven en 800 ontwerpers zijn getraind. De methode die bestaat uit Circular Business Design Tracks voor bedrijven en Circular Design Classes voor creatieve professionals. De uitvoering van Tracks wordt gedaan door CIRCO Hubs, brancheorganisaties en intermediairs. CIRCO richt zich op verschillende sectoren als bouw, kunststoffen, consumptiegoederen en maakindustrie. CIRCO is een programma van de topsector creatieve industrie.

LaNSCO

Koepelorganisatie LaNSCO wil zoveel mogelijk mensen in de bijstand de kans bieden hun talenten en krachten te ontdekken en te benutten, zodat zij de stap naar een eigen bedrijf te kunnen zetten. Bij een sociale coöperatie ondernemen mensen met behoud van uitkering en krijgen zij de tijd en ruimte om zichzelf te ontwikkelen. LaNSCO ondersteunt sociale coöperaties en gemeentes. Voor gemeentes is de sociale coöperatie een innovatief middel waarmee een moeilijk bemiddelbare doelgroep goed geholpen wordt. De coöperaties bieden kansen aan mensen voor wie de drempel naar een vaste baan of eigen onderneming  in eerste instantie te hoog is. Zoals ondernemers met tegenslagen, mensen met een vluchtelingenachtergrond of die om een andere reden een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ze zijn mede-eigenaar van de coöperatie en hebben dus veel meer regie over hun (re-integratie)proces. Er zijn nu 25 sociale coöperaties in Nederland, de wens is om zoveel mogelijk gemeentes van een sociale coöperaties te voorzien. 

"Onder de indruk van de gedrevenheid en getoonde resultaten"

Juryvoorzitter Robert van der Zwan, manager Ondernemersklimaat van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de winnaars: “We hebben deze 2 inspirerende projecten genomineerd, die laten zien hoe belangrijk aandacht voor circulariteit en sociaal ondernemerschap nu en op de lange termijn is, en zijn onder de indruk van de gedrevenheid en getoonde resultaten van deze organisaties. We zijn verheugd om deze projecten de kans te geven zich op Europees niveau te presenteren en denken dat ze een grote kans maken om in Europa te winnen."

Er was stevige competitie van 2 andere Nederlandse initiatieven: Ohmygood, een platform voor impactmakers en het Versnellingshuis Nederland Circulair!.

Finale in Spanje

Tijdens de finale in Bilbao op 29 november wordt bekend of de Nederlandse projecten één van de Europese Awards weten te winnen. 

Innovatie stimuleren en belonen

De EEPA is een initiatief vanuit de Europese Commissie en is bedoeld om initiatieven die ondernemers ondersteunen of faciliteren nu eens zelf in het zonnetje te zetten. Daarmee erkent en beloont de Commissie de successen van partijen die met creatieve en inspirerende initiatieven ondernemerschap stimuleren. Dat zijn (decentrale) overheden, kennisinstellingen, scholen of publiek-private samenwerkingsverbanden. De Europese Commissie organiseert de Awards al 15 jaar. 

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?