Circulaire toekomst voor sectoren plaatmateriaal en vloerbedekking

Gepubliceerd op:
9 november 2023
Laatst gecontroleerd op:
14 november 2023

In 2 nieuwe projecten maken ondernemers hun ketens plaatmateriaal en vloerbedekking circulair. Dit doen zij door hernieuwbare, duurzame grondstoffen in te zetten. Om zo grondstoffen te besparen en CO2-uitstoot te verminderen. Hiermee doorbreken zij de keten en zijn zij een voorbeeld voor andere ondernemers in hun sector.

Plaatmateriaal duurzamer maken 

Het project circulair plaatmateriaal is vooral voor meubelmakers en interieurbouwers. En stuurt op de thema’s: 

  • 50% minder afval maken
  • de levensduur van grondstoffen verlengen
  • grondstoffen terugbrengen in de kringloop

Een doel is ook dat meubelmakers en interieurbouwers inzien dat zij samen kunnen bijdragen aan CO2-reductie en grondstoffen hergebruiken.

Vloerbedekking ontwerpen voor recycling 

Ketendoorbraakproject circulaire vloerbedekking richt zich op productgroepen tapijt, laminaat en parket, en veerkrachtige vloeren. Ondernemers werken met elkaar aan meerdere uitdagingen rond hergebruik van vloerbedekking. Afgelopen jaren hebben koplopers in deze keten al veel gedaan rond bijvoorbeelddesign for recycling’ (ontwerpen voor recycling).

Samen overstappen naar een circulaire economie 

Circulair plaatmateriaal en circulaire vloerbedekking zijn het 2e en 3e ketendoorbraakproject dat Versnellingshuis Nederland circulair! goedkeurde. Nu deze 2 nieuwe projecten zijn goedgekeurd, kunnen de samenwerkende bedrijven hun verdere plannen uitvoeren voor een circulaire keten. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) werkt de komende jaren samen met de ondernemers (ketenpartijen) om door te breken met hun circulaire productieketen.

Versnellingshuis Nederland circulair! 

Platform Versnellingshuis Nederland circulair! helpt ondernemers samen over te stappen naar een circulaire economie. Het informeert, brengt ondernemers met elkaar in contact en begeleidt met kennis en expertise. RVO is een samenwerkingspartner in het Versnellingshuis.

Eerder goedgekeurd project 

Het 1e ketendoorbraakproject keurde het Versnellingshuis in juli 2023 goed. Dat project is voor hergebruik van staal in de bouw.

Meer weten? 

Ketenregie bij Ketendoorbraakproject Circulair Plaatmateriaal
Ketenregie bij Ketendoorbraakproject Circulaire Vloerbedekking
Versnellingshuis Nederland circulair!

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?