Coalitie gaat voor natuurlijke oplossingen in watersector

Gepubliceerd op:
7 april 2023

Uitdagingen in de watersector kunnen vaker op een natuurlijke, duurzamere manier opgelost worden. Daarom wil een groep organisaties en overheden de komende jaren natuurlijke oplossingen gangbaarder maken. Hiervoor richtten zij eind maart tijdens de VN-waterconferentie in New York de coalitie 'Mainstreaming Water-Based Solutions' op. Ook u kunt meehelpen.

'Nature-based Solutions' (NBS) zijn op de natuur gebaseerde innovaties, die oplossingen bieden voor uitdagingen in de watersector. Het doel van de coalitie is dat deze duurzame, groene oplossingen voor 2030 een gangbaar (mainstream) alternatief zijn voor traditionele grijze infrastructuur, zoals betonnen dijken.

Kennis en middelen uitwisselen

De coalitie biedt een Engelstalig uitwisselingsplatform met kennis en middelen. Zo hopen zij natuurlijke oplossingen wereldwijd meer onder de aandacht te brengen. En er staat meer op de planning. Nu de coalitie gelanceerd is, gaan de partners in de loop van dit jaar hun samenwerking en acties verder vorm geven. Wil uw organisatie meehelpen om natuurlijke oplossingen gangbaar te maken? Geef dit dan aan via het formulier op de EcoShape-website.

Ambassadeurs van natuurlijke oplossingen

De coalitie werd opgezet tijdens het evenement 'Showcasing the power of NBS', georganiseerd door EcoShape en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De samenwerkende partijen verbinden zich vrijwillig aan de UN Water Action Agenda. Zij nodigen andere partijen uit om zich aan te sluiten.

De partijen in de coalitie zetten zich in als ambassadeurs van natuurlijke oplossingen. Organisaties die meedoen zijn onder meer de Asian Development Bank, Invest International, het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, het Wereld Natuur Fonds (WWF), Wetlands International, EcoShape en RVO.

Lees het hele artikel op rijkswaterstaat.nl.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?