Create, Protect & Benefit biedt mkb'ers hulp bij vragen over intellectueel eigendom

Gepubliceerd op:
26 april 2022

Bent u mkb'er en heeft u vragen over intellectuele eigendomsrechten? Maak voor een pasklaar antwoord vanaf World IP Day (26 april 2022) gebruik van het nieuwe digitale platform Create, Protect & Benefit.

Enthousiast persoon in gesprek met ander persoon

Het platform laat zien dat deze rechten veel meer bieden dan alleen het beschermen van creatief werk. Ondernemers kunnen intellectuele eigendomsrechten ook inzetten om meerwaarde aan hun bedrijf toe te voegen. Het platform wijst op de voordelen én risico's als producten en diensten niet beschermd zijn.

Create, Protect & Benefit is een initiatief van 2 Nederlandse en 3 Belgische organisaties: Octrooicentrum Nederland, het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP), de FOD Economie (Federale Overheidsdienst Economie), het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en Sowalfin. 

De aanleiding om dit platform op te richten: de opvallende uitkomsten van een onderzoek naar intellectuele eigendomsrechten dat het Europese agentschap voor de intellectuele eigendom (EUIPO) in 2021 uitvoerde.

Hogere omzet per werknemer

EUIPO deed onderzoek bij 127.000 Europese ondernemingen naar het gebruik van octrooien, merken en modelrechten. De 2 opvallende resultaten uit het onderzoek zijn: 

  • Mkb-bedrijven met geregistreerde intellectuele eigendomsrechten zetten per werknemer gemiddeld tot 68% meer om. 
  • Minder dan 5% van de Nederlandse mkb'ers heeft intellectuele eigendomsrechten geregistreerd.
Logo Create Protect Benefit

Investering in toekomst

Veel bedrijven denken dat intellectuele eigendomsrechten alleen hoogtechnologische uitvindingen beschermen. Dat klopt niet. Elk product dat een bedrijf ontwikkelt, kan beschermd worden. Een simpel spatbord, de broncode van een applicatie óf een naam van een bedrijf of een product. 
Naast de grotere omzet per werknemer is het een soort investering in de toekomst van een bedrijf om intellectuele eigendomsrechten te registreren. Mkb’ers verzekeren zich van een stukje van de markt wanneer zij hun producten en diensten, naam of uitvinding beschermen met een IE-recht.

Bezoek het platform

Ga naar Create, Protect & Benefit en vind de antwoorden op uw vragen over intellectuele eigendomsrechten. Of bekijk de video.

Bent u tevreden over deze pagina?