Gemeente Dijk en Waard en woningcorporatie Woonwaard kregen prijs voor snelle woningbouw

Gepubliceerd op:
3 februari 2023
Laatst gecontroleerd op:
13 februari 2023

De gemeente Dijk en Waard en de woningcorporatie Woonwaard ontvingen op 23 januari 2023 een Gouden Eéndagsvlieg. Dat is een stimuleringsprijs voor een project waarmee de modulaire woningbouw wordt versneld. Met leerpunten vanuit de pilot ‘Vergunning in één Dag’ lukte het om in een korte tijd 79 modulaire woningen te bouwen.

In één jaar 79 nieuwe woningen

In april 2022 volgde de vraag van de gemeente aan de corporatie Woonwaard en de corporatie Woonstichting Langedijk, om met spoed 60 tot 100 sociale huurwoningen te realiseren. Dat lukte deze partijen bij het project aan de Krusemanlaan in Dijk en Waard, door:

  • samen het traject te doorlopen
  • onderling vertrouwen en durf om risico's samen te delen
  • een andere kijk op procedures binnen de gemeente

De modulaire woningen worden nu in de fabriek gebouwd door Fijn Wonen (onderdeel van Van Wijnen) en De Groot Vroomshoop (op basis van het concept van Finch Buildings).

Alles wijst er op dat de bewoners in mei 2023, dus na iets meer dan één jaar, de sleutel van hun woning krijgen.

Snellere woningbouw

Joost Bruijn, gebiedsontwikkelaar bij de gemeente Dijk en Waard: “We zoeken steeds naar mogelijkheden de zo noodzakelijke  woningbouw sterk te versnellen. Daarbij kijken we natuurlijk ook naar modulaire bouw. Dat zijn woningen die mooi en van goede kwaliteit zijn en snel gestandaardiseerd gebouwd kunnen worden. Dat scheelt tijd. Daarbij bleek in de gemeente draagvlak en fikse versnelling mogelijk door goede samenwerking met onder andere vergunningsverlening en de omgevingsdienst.”

Nicole van Wijk, directeur bij Woonwaard, vult aan: “Wij kiezen hier ook voor houtbouw, met veel milieu- en klimaatvoordelen. Prachtig dus dat dit zo snel gelukt is, op basis van lef en een prachtige samenwerking.”

Het Expertteam woningbouw van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) reikte de Gouden Eéndagsvlieg uit aan Dijk en Waard en Woonwaard. 

Modulaire woningen

Omdat het krijgen van een vergunning vaak lang duurt en onzeker is, besloten enkele corporaties en gemeenten in Noord-Holland de pilot 'Vergunning in één Dag' op te starten met hulp van het Expertteam Woningbouw. Modulaire woningen lenen zich goed voor snellere vergunningverlening. Ze worden namelijk allemaal op dezelfde manier gebouwd waardoor vooraf al heel veel duidelijk is over vorm, kwaliteit en planning.

Samen sneller verder

In 2021 kregen woningcorporatie Intermaris en gemeente Purmerend al de aanmoedigingsprijs. Verder deden de gemeenten Hoorn en Zaanstad en de woningcorporatie Parteon (initiatiefnemer) ook mee in deze pilot Vergunning in één Dag. Door kennis uit te wisselen en ervaringen te delen kom je samen sneller verder.

Benieuwd naar onze kennis en ervaring? Bekijk ons aanbod op de webpagina Expertteam Woningbouw

In samenwerking met:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?