E-magazine schetst wereldwijde eiwittransitie

Gepubliceerd op:
21 december 2021

Hoe kunnen we een betere balans krijgen tussen het eten van dierlijke eiwitten en plantaardige en nieuwe eiwitbronnen? In het E-magazine van het Landbouwattachénetwerk (LAN) ontdekt u alles over de wereldwijde eiwittransitie. Lees deze Agrospecial gratis via de blauwe button.

Het E-magazine geeft met ruim 30 verhalen een beeld van de actuele ontwikkelingen op het gebied van plantaardige en alternatieve eiwitten. En hoe het landbouwattachénetwerk hierbij betrokken is.

Een belangrijke bijdrage

Marcel Beukeboom (tot de zomer van 2021 klimaatgezant van Nederland) is een van de geïnterviewden voor het onderwerp. Hij legt uit waarom de overgang naar plantaardige en alternatieve eiwitten belangrijk is: "Een mondiale eiwittransitie is nodig om de honger in de wereld uit te bannen. En ook om de opwarming van de aarde tegen te gaan."

Als voorbeelden van hoe de Nederlandse agrofoodsector een belangrijke bijdrage kan leveren, noemt hij de ontwikkelingen in de insectenbranche en het onderzoek naar de teelt van eiwitgewassen zoals lupine en veldbonen. "En vergeet niet het succesvolle onderzoek dat in Wageningen wordt gedaan naar vermindering van de klimaatemissie uit de veehouderij."

Al actief in diverse landen

In de artikelen is aandacht voor Nederlandse bedrijven en organisaties die al wereldwijd in actie zijn voor de eiwittransitie. In West-Afrika investeren Nederlandse bedrijven in lokale productie van eiwitrijke grondstoffen voor diervoeders en in de insectensector. Maar ook in landen als Vietnam, India en Colombia zijn Nederlandse bedrijven en organisaties actief.

Wereldwijd spelen verschillende ontwikkelingen een rol in de eiwittransitie. Zo is er in Japan een flinke groei van alternatieve eiwitproducten te zien. Canada wil wereldleider worden in de plantaardige eiwitsector. En ook in Bulgarije zit de productie van plantaardige eiwitten in de lift.

Benieuwd naar alle verhalen en ontwikkelingen?

Eiwittransitie en Nederlandse bedrijven

Hoe ziet het speelveld van de eiwittransitie eruit voor Nederlandse ondernemers? In het onlangs verschenen rapport van onder andere RVO is het 'ecosysteem' van Nederlandse bedrijven in de eiwittransitie in kaart gebracht. Dit kan de sector helpen om nog beter internationaal te opereren.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?